ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Για πρώτη φορά στο κοινό η δωρεά του Ανδρέα Μπούζα

Τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της δωρεάς του Ανδρέα Μπούζα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, στην έκθεση με τίτλο «Testimonia et Memorabilia: Η Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα», που θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων έως το τέλος του χρόνου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 525 από τα 2.410 συνολικά αντικείμενα, αρχαία και βυζαντινά, που δώρισε ο επιφανής Ηπειρώτης ιατρός Ανδρέας Μπούζας με καταγωγή από το Παλαιοχώρι Συρράκου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την περασμένη Παρασκευή και την εκδήλωση προλόγισε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στο μουσειολογικό σκεπτικό και τους στόχους της έκθεσης, ενώ στοιχεία για το ιστορικό απόκτησης της δωρεάς παρουσίασε η αρχαιολόγος της Ιουλία Κατσαδήμα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιωαννίνων π. Θωμάς Ανδρέου, ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Πριάβολος» (Παλαιοχώρι Συρράκου) Δημήτριος Ροκάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων Ιπποκράτης Αλέξης.
Στην ομιλία της, η Ευρυδίκη- Έρικα Μπούζα, κόρη του Ανδρέα Μπούζα, αναφέρθηκε στον βαθύ δεσμό του πατέρα της αφενός με τη γενέθλια γη «από όπου ανέκαθεν αντλούσε τη δύναμη και την έμπνευσή του», αφετέρου με το έργο των Αδερφών Ζωσιμά και την Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, απόφοιτος της οποίας υπήρξε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση στην περιοδική έκθεση από τις αρχαιολόγους Υπατία Φάκλαρη, Αγγελική Πανάτση, Δήμητρα Παπαϊωάννου και Αθηνά Ζωγάκη.

Σχετικά άρθρα

Ο κύκλος διαλέξεων «Κυριακή στο Μουσείο» επιστρέφει

H δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα