ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Το άγνωστο κορίτσι» των Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν

Με την ταινία «Το άγνωστο κορίτσι» (La fille inconnue, Γαλλία-Βέλγιο, 2016, 106') θα ξεκινήσει την Κυριακή 20 Μαρτίου ο κύκλος αφιερώματος στους αδελφούς Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, που θα παρουσιάσει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα και την Wallonie-Bruxelles International (Γαλλική Κοινότητα του Βελγίου), στο πλαίσιο των προβολών «Κυριακές στο Πανί».

Την πρώτη από τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος θα προλογίσει ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης.
Η Τζενί είναι μία δυναμική νεαρή γιατρός στη Λιέγη. Εδώ και τρεις μήνες έχει αναλάβει το κοινωνικό ιατρείο ενός ηλικιωμένου πια γιατρού, ο οποίος βγαίνει στη σύνταξη, ενώ οι βλέψεις της είναι να κάνει καριέρα σε ιδιωτικό νοσοκομείο με καλύτερο μισθό και προοπτικές. Προς το παρόν, όμως, δέχεται τους άπορους ασθενείς της περιοχής, κάνει επισκέψεις στα σπίτια κι εκπαιδεύει τον Τζουλιέν, έναν νεαρό φοιτητή, ο οποίος όμως είναι υπερευαίσθητος και μοιάζει να κλονίζεται συναισθηματικά με κάθε περίπτωση που φτάνει στο ιατρείο τους. Η Τζενί προσπαθεί να τον σκληραγωγήσει, καθώς πιστεύει ότι τα αισθήματα μπορούν να αποπροσανατολίσουν έναν γιατρό από την κατεπείγουσα ουσία της δουλειάς του, όταν ένα περιστατικό θα την ταρακουνήσει συθέμελα και θα αλλάξει τη στάση της απέναντι στη ζωή. Ένα κουδούνι στην εξώπορτα του ιατρείου αργά το βράδυ, το οποίο δεν απαντάει, διδάσκοντας τον Τζουλιέν ότι «καλό είναι να μάθουν οι ασθενείς να σέβονται το ωράριο», αποδεικνύεται κατεπείγον περιστατικό: μία νεαρή κοπέλα που καταδιώκεται από τον δολοφόνο της, χτυπούσε για να ζητήσει καταφύγιο. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρέθηκε νεκρή. Η Τζενί νιώθει υπεύθυνη και ξεκινά μία πορεία αναζήτησης της ταυτότητας του «άγνωστου κοριτσιού» με όσα μέσα διαθέτει. Δείχνει τη φωτογραφία της στους υπόλοιπους ασθενείς, σε γείτονες, σε νοσοκομεία. Ακολουθεί το νήμα μίας θεωρίας με κίνδυνο τη ζωή της. Ανακοινώνει στην ιδιωτική κλινική ότι δε θα αναλάβει καθήκοντα, αλλά θα παραμείνει στο κοινωνικό της πόστο, ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθεί να μεταπείσει τον νεαρό Τζουλιέν (που μέσα σε όλα παραιτήθηκε και επέστρεψε στο χωριό του) να μην εγκαταλείψει τα όνειρά του. Πρωταγωνιστούν οι Αντέλ Ενέλ, Ολιβιέ Μπονόντ, Ζερεμί Ρενιέ, Λούκα Μινέλα.
Θα ακολουθήσουν την Κυριακή 27 Μαρτίου «Ο γιος» (le fils, 2002), την Κυριακή 10 Απριλίου «Το παιδί με το ποδήλατο» (Le gamin au velo, 2011) και την Κυριακή 17 Απριλίου η ταινία «Ροζέτα» (Rosetta, 1999).
Οι προβολές στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» ξεκινούν στις 8.30 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

«Ξέρω ποια είσαι» στις Κυριακές στο πανί

«Μάτα Χάρι» στις Κυριακές στο Πανί

«Καλώς ορίσατε, κύριε Μάρσαλ» στις Κυριακές στο Πανί