Από την πρόβα της παράστασης "Οι μύγες"
ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Χορός, θέατρο και κουκλοθέατρο με επίκεντρο τη γυναίκα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εκδηλώσεις με τίτλο «Γυναίκα – Ισότητα – Ελευθερία», που οργανώνει αυτό το διάστημα το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, με το πρόγραμμα των επόμενων ημερών να περιλαμβάνει χορό, θέατρο και κουκλοθέατρο.

Η αρχή γίνεται αύριο Σάββατo, στις 7 το απόγευμα, με την παράσταση «Σινεράιδες, εγώ και η μητέρα μου» από τη Θεατρική Συμπαιγνία, η οποία θα ανέβει στο Καφέ-μπαρ «Σκάλα» και όχι στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Μία αφηγήτρια ταινιών στη Χιλή τη δεκαετία του 1960. Μία νεαρή φτωχή κοπέλα βγάζει τα προς το ζην με την αφήγηση ταινιών. Συγχωριανοί και συγχωριανές πληρώνουν εισιτήριο για να τη δουν. Η συγκεκριμένη δράση εστιάζει στη σχέση μάνας – κόρης και στη θέση της γυναίκας μέσα σε μια αυστηρά πατριαρχική επαρχία, χαμηλού οικονομικού και βιοτικού επιπέδου. Εικόνες που σχολιάζουν τους ρόλους του φύλου, όπως επιβάλλονται από μια κοινωνία, που παίρνει τον ρόλο του τιμωρού σε οποιαδήποτε απόκλιση. Η διάρκεια είναι 30 λεπτά.
Η σύλληψη και η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Γιολάντας Καπέρδα, η δραματουργία της Κωνσταντίνας Μούρτου και ερμηνεύουν οι Μυρτώ Τασιούλα, Κατερίνα Βασιλείου και Γιολάντα Καπέρδα. Χορογραφία Μυρτώ Τασιούλα, φωτογραφία – video Κωστής Εμμανουηλίδης.

Μια παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος και ένα βιβλίο μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο» παρουσιάζει το Κουκλοθέατρο Βυσσινόκηπος, στις 11 το πρωί της Κυριακής στο Καμπέρειο Θέατρο. Η παράσταση εστιάζει στον τρόπο ζωής της Μάλαλα Γιουσαφζάι, όταν απαγορεύτηκε από τους Ταλιμπάν η πρόσβαση των κοριτσιών στο σχολείο και στις προσπάθειες που έκανε να ακουστεί η φωνή της σε όλο τον κόσμο. Μετά την ολοκλήρωση του κουκλοθέατρου, ακολουθεί το εκπαιδευτικό δράμα, όπου η ιστορία της Μάλαλα μεταφέρεται στη σκηνή από τα ίδια τα παιδιά. Το εργαστήρι ολοκληρώνεται με ένα ομαδικό εικαστικό έργο.
Μια Χιονάτη, διαφορετική από τις άλλες θα ανεβάσουν οι έφηβοι της ομάδας τέχνης Αφηγηματικός Νους (Α.Ν.) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γυναίκα – Ελευθερία – Ισότητα». Στο αφήγημα «Οι μύγες» της Έλενας Ζερβού, το κλασικό παραμύθι της Χιονάτης ανασκευάζεται και η πατριαρχική ιδεολογία αναιρείται. Η Χιονάτη αρνείται να παραμείνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, λειτουργεί ως δρων υποκείμενο και αντιδρά σχεδιάζοντας τη διαφυγή της. Η ομάδα εφήβων του Αφηγηματικού Νου (Α.Ν.), ακολουθώντας τεχνικές του αφηγηματικού θεάτρου, προσεγγίζει το θέμα με ενθουσιασμό και προβληματισμό για τη θέση της γυναίκας μέσα στον χρόνο.
Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννας Κούλα, μουσική Παναγιώτη Μίτση και σκηνικά Άννας Παρίση, ανεβαίνει στο Καμπέρειο μεθαύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα. Βοηθός σκηνοθέτη ο Στέργιος Μπουσβάρος. Παίζουν οι Ηλέκτρα Ζώη, Μυρτώ Παπακώστα, Μυρτώ Κατσαρού, Χρυσάνθη Μπουσβάρου, Μυρτώ Σαββαντίδου, Κωστής Καρμίρης, Παναγιώτης Μπάρκας, Στέφανος Παπαγεωργίου, Άκης Καραμήτρος.

Τέλος, μεθαύριο Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, η Σχολή χορού Γιάννας Νέσση παρουσιάζει στο Καμπέρειο Θέατρο μια χορογραφική σύνθεση με τίτλο «Γυναίκα, η φωνή της κίνησης». Με αφετηρία το ποίημα «Σημείο Αναγνωρίσεως» της Κικής Δημουλά, η σύνθεσε αφηγείται την πορεία της αιχμάλωτης γυναίκας προς την ελευθερία και την ισότητα. Μέσα από διαδρομές άλλοτε φωτεινές, άλλοτε δύσβατες και αγχώδεις, η θηλυκή φύση κατακτά αλλά και χάνει διαρκώς την ελευθερία της, στον αέναο αγώνα της ζωής.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Τα «Τα Χ δράματα» παρουσιάζει η ομάδα εφήβων του Αφηγηματικού Νου

«Το μαιευτήριο» του Θ. Τριαρίδη για δύο ακόμη παραστάσεις

«Το μαιευτήριο» του Θ. Τριαρίδη για τρεις ακόμη παραστάσεις