ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Τα Γιάννενα στο γύρισμα του χρόνου»

Μια φωτογραφική έκθεση με εικόνες από τη ζωή της πόλης πριν από πολλές δεκαετίες και τίτλο «Τα Γιάννενα στο γύρισμα του χρόνου» φιλοξενείται στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου έως το τέλος Νοεμβρίου.

Πρόκειται για υλικό που έχει περιέλθει στην Μονή Ντουραχάνης και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Το Άνθος» Γυμνάσια Ντουραχάνης, το οποίο παρουσίασαν η εκπαιδευτικό Μαρούλα Παπαευσταθίου και ο Φίλιππος Γιωβάνης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Οδυσσέα Πότση, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν το κτίριο της περιφέρειας και να δουν τις φωτογραφίες.
Οι συλλογές του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Το Άνθος» έχουν προκύψει με τον χρόνο και την πρόνοια του Παπα – Θανάση, όπως ανέφερε ο κ. Γιωβάνης, ενώ η φωτογραφική συλλογή χρονολογείται από το 1979, όταν εντοπίστηκε και το αρχείου του παλιού φωτογράφου Αλκιβιάδη Λαμπρινού. Οι φωτογραφίες του αρχείου έχουν φιλοξενηθεί σε έκθεση στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή», ενώ στον χώρο της Ντουρανάχης έχει δημιουργηθεί μουσείο, όπου εκτίθενται όλες οι συλλογές.
Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία, όπως ανέφερε η κ. Παπαευσταθίου, δίνοντας στην ενότητα των φωτογραφιών που εκτίθενται τον τίτλο «Σταλαγματιές από την παράδοση», μέσα από τα μάτια και τον φωτογραφικό φακό επώνυμων και ανώνυμων φωτογράφων.
«Αναδεικνύονται όψεις του παρελθόντος, πτυχές της ζωής της πόλης», ανέφερε και πρόσθεση πως η συλλογή αυτή διασώζει στην αιωνιότητα στιγμές των Ιωαννίνων.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες και τα σχολεία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων να την επισκεφθούν, ώστε οι μαθητές να δουν «τα Γιάννενα των παππούδων τους».

Σχετικά άρθρα

«Ένας Τοίχος για την πόλη» με θέμα τα Γιάννενα των περασμένων χρόνων

Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου, με τον φακό του Π. Ασωνίτη

«Μελισσουργοί. Τα μνημεία… μετά τον σεισμό του 1967»