ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Η κρυφή γοητεία της εγκατάλειψης» για τέσσερις παραστάσεις

Την καλλιτεχνική δράση με τίτλο «Η κρυφή γοητεία της εγκατάλειψης» παρουσιάζει η ομάδα A Priori Dance Co στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου και στις 2 και 3 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στη λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου.

Μια κινηματογραφική προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης είχε γίνει στις 20 Ιουλίου στο Θυμωμένο Πορτραίτο, ωστόσο αποφασίστηκε να οργανωθούν και τέσσερις ζωντανές παραστάσεις, προκειμένου να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία για τους θεατές.
«Η κρυφή γοητεία της εγκατάλειψης» είναι μια site-specific performance, με επεισοδιακή δομή, στην παλιά λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου. «Το κινητικό υλικό των τεσσάρων επεισοδίων χορού της performance γεννήθηκε μέσα από την ενεργοποίηση των ανθρώπινων αισθήσεων, την αξιοποίηση κιναισθητικών προσεγγίσεων και σωματικών πρακτικών καθώς και τη χρήση αυτοσχεδιαστικών εργαλείων της μεθόδου του Forsythe ως προς τη δημιουργία “αρχιτεκτονικών σωμάτων”. Η χορογραφική σύνθεση τους εμπερικλείει κυρίως τη χρήση της επανάληψης (δημιουργία επαναληπτικών μοτίβων). Εν τέλει, η μεταμόρφωση ενός “ασυνήθιστου” δημόσιου χώρου για τον χορό σε σκηνή χορού λαμβάνει χώρα, καθώς το έργο παρεμβαίνει καλλιτεχνικά στην καθημερινή ζωή της λαϊκής. Η μετατόπιση στοιχείων που ανήκουν στις θεατρικές συμβάσεις ενός τυπικού κλειστού θεάτρου, επιδρούν και προκαλούν τις νόρμες της καθημερινότητας της λαϊκής, αρχίζοντας να ανοίγουν δειλά έναν διάλογο με την τοπική κοινότητα. Άραγε είναι τελικά η δημιουργία σκηνών χορού σε ασυνήθιστα μέρη του δημόσιου χώρου, ένας ελπιδοφόρος τρόπος για τους δημιουργούς χορού ώστε να παραμείνουμε καλλιτεχνικά ενεργοί στο προσεχές μέλλον, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με ένα ευρύτερο κοινό;», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Ελεονώρα Ηλία, η οποία έκανε την καλλιτεχνική έρευνα και τη χορογραφία.
Ερμηνεύτριες είναι οι Tζίνα Βίκα, Άννα Παπανικολάου, Λάουρα Τσιάτη και Μυρτώ Τασιούλα, την ενδυματολογία ανέλαβε η Κωνσταντίνα Μαρδίκη, τη φωτογραφία και το βίντεο ο Κωστής Εμμανουηλίδης, καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι η Μαριέλα Νέστορα και μέντορας έρευνας ο Jeroen Fabius.
Η καλλιτεχνική δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2021).
Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον δήμο Ιωαννιτών για την άδεια χρήσης του χώρου, καθώς και τους τρείς τελευταίους ανεξάρτητους παραγωγούς της δημοτικής Λαϊκής Αγ. Νικολάου, που συντρόφευσαν το ταξίδι αυτής της καλλιτεχνικής έρευνας και την παραγωγή του COMMA Festival -μια διοργάνωση των πανεπιστημίων Fontys- School of Fine & Performing Arts και Codarts- University of Arts (NL), όπου έγινε η live-streaming κινηματογραφικη πρεμιέρα του έργου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων σε κάθε παράσταση και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων είτε τηλεφωνικά στο 6976453246, είτε με αποστολή e-mail στη διεύθυνση eleonorailia@gmail.com.

Σχετικά άρθρα

“Asplenium” από τις ομάδες A priori Dance Co. και Random Magnetic Moments

16 Steps To The Ground στη Μηλιά Μετσόβου

«Κινούμενα Τοπία» από την Α Priori Dance Co. στην Καλαμπάκα