ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Στη Μονή Βελλάς αντί στη Λίμνη Ζαραβίνας οι Υφαντής- Ζωιδάκης

Στον αύλειο χώρο της Μονής Βελλάς και όχι στη Λίμνη Ζαραβίνας, όπως είχε προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, η συναυλία των Δημήτρη Υφαντή και Νίκου Ζωιδάκη, που οργανώνει ο δήμος Πωγωνίου στο πλαίσιο του έργου POLYPHONIA «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Οι δύο μουσικοί και ερμηνευτές θα ανέβουν στη σκηνή μαζί με τα πολυφωνικά συγκροτήματα του δήμου Πωγωνίου και του Ομίλου «Σελλοί» (Ανω Δρόπολη), δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα πολυφωνίας. Νωρίτερα, από τις 7.30 το απόγευμα, θα υπάρξουν παράλληλες δράσεις, όπως προβολές και έκθεση υλικού για το πολυφωνικό τραγούδι.
Η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της συναυλίας αποφασίστηκε λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται, στο σύνολο της επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές Natura, δάση, εθνικούς δρυμούς, αισθητικά δάση και άλση εντός οικιστικών ιστών.
«Μετά από αρκετά εμπόδια και αναβολές, η Ήπειρος θα ανταμώσει με την Κρήτη και η πεντατονία θα συναντήσει το ριζίτικο. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια αξέχαστη βραδιά», τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και υπενθύμισε ότι η εκδήλωση γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων και αφορά μόνο καθήμενους.
Ευχαριστίες στον δήμαρχο Πωγωνίου για τα αντανακλαστικά του, ώστε να βρεθεί εναλλακτικός χώρος και να μη χαθεί η συναυλία, εξέφρασε ο Δημήτρης Υφαντής, λέγοντας ότι αισθάνεται τον χώρο ως δικό του σπίτι, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Βελλάς. «Σίγουρα το περιβάλλον της λίμνης δεν αντικαθίσταται, αλλά είναι ευκαιρία να συνδέσουμε το βυζαντινό περιβάλλον με τη μουσική, ασχέτως αν κάποιοι επέλεξαν να σταματήσουν τη λειτουργία της Σχολής μετά από 110 χρόνια», ανέφερε, τοποθετούμενος και ως προς την απόφαση κλεισίματος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς.

Σχετικά άρθρα

Haig Yazdjian και Σοφία Παπάζογλου στον «Πολυχώρο Αγορά»

«Μουσική εξερεύνηση» με τον Δημήτρη Υφαντή

Ηπειρωτικός Αγών

Μια βραδιά με τον Δημήτρη Υφαντή στη Λίμνη Βηρού

Ηπειρωτικός Αγών