ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Βάκχες» στα αρχαία θέατρα Γιτάνων και Δωδώνης

Δύο ακόμη παραστάσεις της τραγωδίας «Βάκχες» του Ευριπίδη, που ανεβαίνει σε συμπαραγωγή της Εταιρείας Τέχνης «Αrs Aeterna», του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και της «5η Εποχή Τέχνης», σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, οργανώνει σε αρχαία θέατρα η περιφέρεια Ηπείρου, μετά την παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης στις 15 Ιουλίου.

Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου οι «Βάκχες» θα ανέβουν στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων και την Τρίτη 24 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου «Άγιος Κοσμάς», την Αδελφότητα Απανταχού Ευρισκομένων Μελλιγγιωτών «Η Θεοτόκος» και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων. Ώρα έναρξης 6.30 το απόγευμα.
Οι παραστάσεις, που φέρουν τον γενικό τίτλο «Από τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου», συνδέονται με την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, με στόχο να συμβάλλουν στην προαγωγή και σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό.

Η υπόθεση

Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με τη βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της εξορίας.

Οι συντελεστές

Ο Άκης Σακελλαρίου και ο Οδυσσέας Πασπασπηλιόπουλος ερμηνεύουν τον Διόνυσο και τον βασιλιά Πενθέα αντίστοιχα, ενώ τη διανομή συμπληρώνουν οι Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος) και Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος). Τον Χορό αποτελούν οι Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κάκκινου, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου και Ιωάννα Τζίκα.
Τη μετάφραση από το αρχαίο κείμενο έχει κάνει ο Γιώργος Χειμωνάς. Τα σκηνικά και τα κοστούμια δημιούργησε η Λουκία Μινέτου και τη μουσική σύνθεση και διδασκαλία ανέλαβαν οι Θραξ-Punks. Κίνηση Ανδρονίκη Μαραθάκη, φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος, δραματουργία Μάνος Λαμπράκης και Νικαίτη Κοντούρη, σύμβουλος δραματουργίας Νίκος Μαθιουδάκης και βοηθός σκηνοθέτη Θάλεια Γρίβα.

Διάθεση προσκλήσεων

Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από την περιφέρεια Ηπείρου. Προσκλήσεις διατίθενται, για την μεν παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, α) στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, (γραφείο Αντιπεριφερειάρχη 2ος ορ.) στις 18 και 19 Αυγούστου (ώρες: 10:00–12:00), β) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, στις 18 και 19 Αυγούστου (ώρες: 10:00-12:00) και γ) στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου (κ. Νικολάου τηλ. 6977075270), για τη δε παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης α) στο κτίριο της περιφέρειας Ηπείρου, γραφείο 129, στις 18 και 19 Αυγούστου (ώρες: 10:00–12:00), β) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στις 18 και 19 Αυγούστου (ώρες: 10:00–12:00) και γ) στην Αδελφότητα των Απανταχού Μελλιγγιωτών «Η Θεοτόκος» (κ. Παππάς τηλ. 6951303567). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας έως εξάντλησης των προσκλήσεων.
Για την είσοδο στις παραστάσεις είναι απαραίτητη η προμήθεια πρόσκλησης αριθμημένης και σφραγισμένης από την περιφέρεια Ηπείρου, που θα επιδεικνύεται για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσκληση, παρακαλείται να μην προσέλθει στο χώρο, γιατί δεν θα επιτραπεί η είσοδος λόγω των περιορισμών εξαιτίας του covid-19.
Σημειώνεται ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων covid -19 του υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη της παράστασης η είσοδος δε θα επιτρέπεται. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου