φωτογραφία αρχείου
ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Το θέατρο ως πράξη» προστίθεται στο Θερινό Μαντείο

Έναν νέο θεσμό εκπαίδευσης στην κοινωνία των Ιωαννίνων, με την ονομασία «Το θέατρο ως πράξη», εισάγει το Θερινό Μαντείο 2021, παράλληλα με το εντατικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης νέων καλλιτεχνών στο Αρχαίο Δράμα.

Επιθυμία της διοργάνωσης είναι να προάγει την εξωστρέφεια και την επικοινωνία, τον ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες και την διαρκή, σε όλη τη χρονιά, καλλιτεχνική εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής.
Η εκπαίδευση του κοινού στο αρχαίο δράμα ξεκινά παράλληλα με τη διοργάνωση, τις ίδιες μέρες του Θερινού Μαντείου 2021 (17-25 Αυγούστου). Οργανώνονται εργαστηριακοί κύκλοι που απευθύνονται στους «Καλλιτέχνες της πόλης», τους εκπαιδευτικούς, τους νέους και τα παιδιά των Ιωαννίνων. Στόχος είναι η ανάδειξη του αρχαίου δράματος ως υλικό για την αισθητική και πολιτειακή καλλιέργεια του «κοινού», ως καλλιτεχνική εκπαίδευση που δημιουργεί ενεργούς πολίτες.
Στις δράσεις για του πολίτες και τους εν δυνάμει πολίτες των Ιωαννίνων θα διδάξουν οι καθηγητές του Θερινού Μαντείου 2021 Δημήτρης Σωτηρίου, Γεωργία Τέντα και Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Εργαστήρια θα προσφέρουν επίσης ο σκηνοθέτης Χάρης Πεχλιβανίδης, ο θεατροπαιδαγωγός Χριστόδουλος Κώτσινας και η μουσικοπαιδαγωγός Γιώτα Παναγή.
Το πρόγραμμα των εργαστηρίων «Το θέατρο ως πράξη» έχει ως εξής:
Εργαστήριο για τους «Καλλιτέχνες της πόλης»: Η κίνηση, η μουσική, η υποκριτική και η σύνθεση, μέσα στο «μέγεθος» του αρχαίου θεάτρου. Από 19 έως και 24 Αυγούστου, καθημερινά 17:30-20:30.
Εργαστήριο Εκπαιδευτικών: Η επαφή με τα αρχαία κείμενα, μέσα σε ανοιχτούς χώρους, ως νέες συνδέσεις για το περιεχόμενο των κειμένων και για την διάστασή τους ως μια πράξη «ισότιμης απεύθυνσης», ενεργητικής δημοκρατίας. 19, 20 και 22 Αυγούστου 17:30-20:30.
Εργαστήριο Νέων (για ηλικίες 15- 20): 18, 21 και 23 Αυγούστου 17:30-20:30
Εργαστήριο Παιδιών (για ηλικίες 5-10): 17 και 18 Αυγούστου 10πμ- 12μμ
Εργαστήριο Παιδιών (για ηλικίες 11-14): 22 Αυγούστου 10 πμ- 12 μμ
Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια «Καλλιτέχνες της πόλης» είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση στον σύνδεσμο https://forms.gle/wrEqBZcV1jiKS6R78.

Τα εργαστήρια εκπαιδευτικών και νέων – παιδιών θα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αιτήσεις για εκπαιδευτικούς https://forms.gle/NAU93gWg5RK7SmMb9 και για παιδιά και νέους https://forms.gle/FH7NXHW8dFdMY8jY6 .

E-mail επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: ancientdramadodoni@gmail.com (Αιτήσεις συμμετοχής έως 10 Αυγούστου). Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το πρόγραμμα «Το Θέατρο ως Πράξη» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Θερινού Μαντείου 2021 του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τον δήμο Ιωαννιτών και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δικτύου για το Αρχαίο Δράμα.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο