ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Προβολή μιας βιντεοσκοπημένης παράστασης χορού

Μια κινηματογραφική προβολή του έργου με τίτλο «The discreet charm of abandonment», που αφορά τη δημιουργία μιας βιντεοσκοπημένης site-specific performance με επεισοδιακή δομή στην παλιά λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου, παρουσιάζει η καλλιτεχνική ερευνήτρια /χορογράφος της A priori Dance Co. Ελεονώρα Ηλία την Τρίτη 20 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο Θυμωμένο Πορτραίτο.

Όπως αναφέρει η Ελεονώρα Ηλία, το έργο αποτελεί το «αποκρυστάλλωμα» της καλλιτεχνικής πρακτικής έρευνας της, που διεξήγαγε in situ. «Το βασικό ερώτημα που έθεσα έγκειται στο πώς να “ζωντανέψω” και να “φωτίσω” τον -σχεδόν- εγκαταλελειμμένο χώρο της λαϊκής μέσα από τη σύνθεση επεισοδίων χορού, τα οποία εναλλάσσουν τις δυναμικές της κίνησης και αντιπαρατίθενται με την ενέργεια, τη λειτουργικότητα και την αίσθηση που εκπέμπει ο χώρος, ώστε ως συνέπεια να τον μεταμορφώσω σε μια εναλλακτική σκηνή παραστατικών τεχνών. Το κινητικό υλικό των τεσσάρων επεισοδίων χορού της performance, γεννήθηκε μέσα από την ενεργοποίηση των ανθρώπινων αισθήσεων, την αξιοποίηση κιναισθητικών προσεγγίσεων και σωματικών πρακτικών καθώς και τη χρήση της μεθόδου του Forsythe ως προς τη δημιουργία “αρχιτεκτονικών σωμάτων”. Η χορογραφική σύνθεση τους βασίζεται στις καλλιτεχνικές μεθόδους μου, που εμπερικλείουν κυρίως τη χρήση της επανάληψης (επαναληπτικά μοτίβα). Εντέλει, η μεταμόρφωση ενός “ασυνήθιστου” δημόσιου χώρου για το χορό σε σκηνή χορού λαμβάνει χώρα, καθώς το έργο παρεμβαίνει καλλιτεχνικά στην καθημερινή ζωή της λαϊκής. Η μετατόπιση στοιχείων που ανήκουν στις θεατρικές συμβάσεις ενός τυπικού κλειστού θεάτρου επιδρούν και προκαλούν τις νόρμες της καθημερινότητας της λαϊκής, αρχίζοντας να ανοίγουν δειλά έναν διάλογο με την τοπική κοινότητα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Ελεονώρα Ηλία, η οποία έκανε την καλλιτεχνική έρευνα και τη χορογραφία.
Ερμηνεύτριες είναι οι Tζίνα Βίκα, Άννα Παπανικολάου, Λάουρα Τσιάτη και Μυρτώ Τασιούλα, την ενδυματολογία ανέλαβε η Κωνσταντίνα Μαρδίκη, τη φωτογραφία και το βίντεο ο Κωστής Εμμανουηλίδης, καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι η Μαριέλα Νέστορα και μέντορας έρευνας ο Jeroen Fabius. Είσοδος: 4 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, 2651068550.

Σχετικά άρθρα

“Asplenium” από τις ομάδες A priori Dance Co. και Random Magnetic Moments

16 Steps To The Ground στη Μηλιά Μετσόβου

«Κινούμενα Τοπία» από την Α Priori Dance Co. στην Καλαμπάκα