ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Η Ελληνική Επανάσταση εμπνέει την όπερα»

Μια πανηγυρική συναυλία με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση εμπνέει την όπερα» με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, σε μουσική διεύθυνση Γεώργιου Χλίτσιου, θα αποτελέσει την κεντρική επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στο δεκαήμερο πρόγραμμα που παρουσιάζει ο δήμος Ιωαννιτών.

Ο α’ κύκλος των εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ξεκινά απόψε στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» με το Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων να παρουσιάζει μουσική από το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς και γνωστά κομμάτια τζαζ και τάνγκο.
Η επετειακή συναυλία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, στις 9.30 το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών, με ελεύθερη είσοδο. Στο α’ μέρος θα παρουσιαστούν η εισαγωγή στην όπερα «Η τελευταία μέρα του Μεσολογγίου» του Ferdinand Hérold σε α΄ εκτέλεση, σκηνή και άρια του Λάμπρου με τίτλο «Εις τον ιερόν βωμόν σου» από την όπερα «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ σε ποίηση Αντωνίου Μανούσου με σολίστ τον βαρύτονο Παύλο Πανταζόπουλο, Ο «Χορός του Ζαλόγγου» από τους 36 Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα και αποσπάσματα από την όπερα «Κυρά Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ σε ποίηση Ελισαβετίου Μαρτινέγκου με σολίστ τον βαρύτονο Παύλο Πανταζόπουλο (Αλής), τον τενόρο Ανδρέα Καραούλη (Μουχτάρ) και την υψίφωνο Λιάνα Κοκόση (Φροσύνη). Στο β’ μέρος θα παρουσιαστούν η εισαγωγή στην όπερα του Gioacchino Rossini «Η Πολιορκία της Κορίνθου», η μελοδραματική άρια «Ψωμοζήτης» του Παύλου Καρρέρ με σολίστ τον βαρύτονο Παύλο Πανταζόπουλο, τα τραγούδια «Νανούρισμα» και «Ο γερο-Δήμος» από την όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» με σολίστ την υψίφωνο Λιάνα Κοκόση και τον τενόρο Ανδρέα Καραούλη, αντίστοιχα, καθώς και το έργο του Μανώλη Καλομοίρη «Η Καταστροφή των Ψαρών» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, με αφηγητή τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.
Τη μουσική προετοιμασία των λυρικών τραγουδιστών έκανε ο Μιχάλης Παπαπέτρου, τη φωνητική διδασκαλία ανέλαβε ο Βαγγέλης Χατζησίμος και το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η Φωτεινή Κοτσιάφτη.
Πριν τη συναυλία, στις 9 το βράδυ, θα προηγηθεί παρουσίαση έργων σχολικών μονάδων του δήμου Ιωαννιτών. Το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων θα παρουσιάσει μουσικό σύνολο σε μουσική διεύθυνση του Σπύρου Ζέρβα, το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής έκθεση με λάβαρα και οπτικο-ακουστικό υλικό και το 8ο Λύκειο Ιωαννίνων παρουσιάζει οπτικο-ακουστικό υλικό για τέσσερις γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης με θέμα «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821».

Κουιντέτο ξύλινων πνευστών

Έργα των Γιάννη Κωνσταντινίδη (Δέκα δημοτικές μελωδίες) και Νίκου Σκαλκώτα (Κρητικός και Ηπειρώτικος χορός) θα παρουσιάσει ένα κουιντέτο ξύλινων πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, υπό την επιμέλεια του Άγγελου Αντώνογλου, την Κυριακή 20 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αυλή του Αρχοντικού Πυρσινέλλα.
Συμμετέχουν οι μουσικοί Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη (φλάουτο), Δημήτρης Σιδερής (όμποε), Άγγελος Αντώνογλου (κλαρινέτο), Κωνσταντίνος Σαΐνης (γαλλικό κόρνο) και Μαρίνα Δημητριάδου (φαγκότο).

«Κάθε τραγούδι και μια ιστορία»

Με τη διοργάνωση μιας χορευτικής παράστασης –συναυλίας με τίτλο «Κάθε τραγούδι και μια ιστορία» τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, την Κυριακή 20 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Μαβίλη.
Η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία μας. Παράλληλα, μέσω των γενικότερων αφιερωμάτων όλης της χρονιάς, τονίζει τον ρόλο του δημοτικού τραγουδιού και του χορού στα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια. Η θυσία των ηρώων του 1821 γέννησε τη ζωή του έθνους μας. Η συλλογική μνήμη διέσωσε μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια γεγονότα, ηρωισμούς και αγωνιστές, δίνοντάς μας μιαν άλλη εικόνα του κόσμου γεμάτη ελευθερία και δυνατότητες. Η παρουσίαση ιστορικών και κλέφτικων τραγουδιών και χορών μας μεταφέρει στις ζωντανές και ακατάλυτες αξίες που εμπεριέχουν και στην ανυπολόγιστη δύναμη και σημασία τους. Αποτελεί μια έκφραση ευγνωμοσύνης στους ήρωες και μάρτυρες του 1821 και συνάδει με την προτροπή του.
Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν οι καθηγητές φυσικής αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.

«Πάμε μια βόλτα…»

Την Τρίτη 22 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, εγκαινιάζεται ένας ακόμη χώρος πολιτισμού με την οικία Τζαβέλλα να υποδέχεται τη μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα…», η οποία περιλαμβάνει μουσικά αποσπάσματα από τη Ρωμαϊκή Αγορά του Μάνου Χατζηδάκι, καθώς και αφηγήσεις πεζών και ποιητικών κειμένων ηπειρωτών λογοτεχνών. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης πλαισιώνουν με την ερμηνεία έργων του κύκλου «Ρωμαϊκή Αγορά» του Μ. Χατζιδάκι η σοπράνο Ειρήνη Δόβα, ο Ελευθέριος Καραγιάννης στα πνευστά και στην ενορχήστρωση και η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο. Αποσπάσματα από πεζά και ποιητικά κείμενα Ηπειρωτών λογοτεχνών διαβάζουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και η τέως διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, δρ. Φιλοσοφίας Μαρία Στρατσάνη. Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα.

Σχετικά άρθρα

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση

Βραδιές παραδοσιακής και ελληνικής λαϊκής μουσικής από το Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Υπογράφηκε η σύμβαση για το Πνευματικό και το παλιό Δημαρχείο