Ο ηθοποιός Κώστας Ξυκομηνός θα ερμηνεύσει τον παραστατικό αφηγηματικό μονόλογο «Έζησα και ενθυμούμαι» από το βιβλίο του βωβουσιώτη Κώστα Ι. Δήμου «Μνήμες που δεν έσβησε ο χρόνος».
ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Από κινούμενα σχέδια μέχρι χορευτική περφόρμανς

Με προβολή της πρώτης ταινίας κινουμένων σχεδίων (1929) «Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Αχμέτ» και τον μουσικό Γιάννη Σαξώνη να αυτοσχεδιάζει πάνω της ξεκινούν το Σάββατο 17 Ιουλίου οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Ο Γιάννης Σαξώνης έχει ζήσει και αυτοσχεδιάσει στη Βραζιλία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Τουρκία και τον Καναδά. Από το 2014 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Βωβούσας το 2015 για το live soundtrack της ελληνικής ταινίας βωβού κινηματογράφου «Αστέρω» (1928) και επίσης το 2019 για το live soundtrack του πρώτου docudrama στην ιστορία του κινηματογράφου «Ο Νανούκ Του Βορρά» (1922). Φέτος επιστρέφει για να επενδύσει ζωντανά την εμβληματική ταινία «Οι Περιπέτειες του πρίγκηπα Αχμέτ», μία ταινία-σταθμό, μιας και είναι η πρώτη φορά όπου φιγούρες του θεάτρου σκιών κινηματογραφούνται και συνθέτουν ένα μαγικό παραμύθι κινούμενων σχεδίων γεμάτο συμβολισμούς και αναφορές στην ελληνική μυθολογία, το οποίο και καθόρισε τη μετέπειτα πορεία των ταινιών κινούμενων σχεδίων παγκοσμίως. Ο Γιάννης Σαξώνης θα χρησιμοποιήσει live electronics για να δώσει μία ακόμα διάσταση σε ένα υλικό το οποίο μοιάζει άγνωστο αλλά και τόσο γνώριμο.
Το Σάββατο 24 Ιουλίου σειρά έχει ο παραστατικός αφηγηματικός μονόλογος «Έζησα και ενθυμούμαι» από το βιβλίο του βωβουσιώτη Κώστα Ι. Δήμου «Μνήμες που δεν έσβησε ο χρόνος».
Η βιωματική αφήγηση του Κ. Δήμου, που ξεπροβάλει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, μετατρέπεται σ’ ένα δημιουργικό διαμεσολαβητικό εργαλείο, μέσω της παραστατικής αφήγησης του ηθοποιού Κώστα Ξυκομηνού, που στόχο έχει να συνενώσει την προσωπική μνήμη με την κοινή μνήμη. Οι αναμνήσεις του για την φρίκη του εμφυλίου δράματος, τον πόνο του ξεριζωμού από την οικογένεια και τον τόπο του, η παραμονή του ως παιδί και έφηβου στις παιδοπόλεις γεννούν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από τα διαχρονικά θέματα του πολέμου, του εκτοπισμού, της απώλειας και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην ζωή των παιδιών – προσφύγων.
Σκοπός της αφηγηματικής παράστασης είναι ο βαθιά ανθρώπινος, ήπιος και με πλήρη ενσυναίσθηση λόγος του συγγραφέα να συμβάλει στον αναστοχασμό του πώς η ροή των ιστορικών γεγονότων καθορίζει τα βιώματα και τις εμπειρίες. Να κάνει εμφανή τα κοινά γνωρίσματα της προσωπικής αυτής ιστορίας, με αυτά των εκτοπισμένων συνανθρώπων μας στην σύγχρονη εποχή. Το χωριό της Βωβούσας αποτελεί ιδανικό σκηνικό για την ανάπτυξη αυτού του αφηγηματικού μονολόγου μιας και στο παρελθόν βρέθηκε στην δίνη του αλληλοσπαραγμού.
Ανάμεσα στις πράξεις θα παρεμβάλλεται δημιουργικά τοπικό μουσικό πολυφωνικό σχήμα, σε μια διαδικασία σηματοδότησης της συμφιλίωσης με τη μνήμη.
Η τρίτη εκδήλωση του Ιουλίου, το Σάββατο 31 του μήνα, είναι μια περφόρμανς με το επιτελεστικό έργο «One One One», που παρουσιάζει η μη κερδοσκοπική εταιρεία Flux Laboratory Athens. Το «One One One» είναι ένα πείραμα για χορευτές και θεατές, που δημιούργησε ο διεθνώς καταξιωμένος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης. Δύο καρέκλες περιμένουν δύο θεατές, προσκαλώντας τους να ζήσουν μια μοναδική στιγμή, καθώς δύο περφόρμερ, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Συμεών Τσακίρης, θα χορέψουν γι’ αυτούς. Μέσα από το έργο, οι ερμηνευτές μεταφέρουν τον θεατή σε μια άβολη, ωστόσο αφυπνιστική εμπειρία. Μεταφράζουν τα συναισθήματα του κοινού, τα μεταμορφώνουν και προτείνουν στους θεατές μια νέα εμπειρία χορού. Με αυθορμητισμό, χιούμορ και διαρκή μετασχηματισμό της κίνησης ξετυλίγεται μια απίστευτη βεντάλια συναισθημάτων και εικόνων, ενώ δημιουργείται μια μαγική στιγμή ανταλλαγής με το κοινό: Μια εμπειρία που αμφισβητεί ρόλους και όρια, και, μολονότι δημόσια, παραμένει εντελώς προσωπική.
Το Φεστιβάλ Βωβούσας 2021 τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σχετικά άρθρα

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βωβούσας είναι στον «αέρα»!

Παρουσίαση του LIFE ARCPROM στο φεστιβάλ της Βωβούσας

Φεστιβάλ Βωβούσας με ενδιαφέρον πρόγραμμα ομιλιών

Ηπειρωτικός Αγών