ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Το «Θερινό Μαντείο» επιστρέφει

Στην οργάνωση του «Θερινού Μαντείου», μετά από απουσία ενός έτους, προχωράει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, συνεργαζόμενο με τη θεατρολόγο - σκηνοθέτη Τζωρτζίνα Κακουδάκη ως καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος.

Μετά από την επιτυχημένη του λειτουργία (2018-19), το Θερινό Μαντείο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που φέτος έχει τίτλο «Ιερά Οικ(ε)ία», ξεκινά μια νέα περίοδο λειτουργίας του.
Το Θερινό Μαντείο έχει στόχο την προετοιμασία των νέων ηθοποιών στο αρχαίο δράμα, μέσα στο φυσικό περιβάλλον της ανοιχτής σκηνής του αρχαίου θεάτρου, αλλά και μέσα από την επαφή τους με την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ηπείρου. Παράλληλα, το Θερινό Μαντείο θα προσεγγίσει τους πολίτες και τους νέους της περιοχής, προσφέροντας εμπειρίες θεάτρου, που συνδέονται με την κοινωνική και πολιτική σημασία του αρχαίου δράματος στην σημερινή πραγματικότητα.
Το φετινό θέμα «Ιερά Οικ(ε)ία», που εμπνέεται από την αρχαιολογική σήμανση της Δωδώνης (αναφορά στο Ναό του Δία), έχει στόχο να αναπτύξει ποικιλόμορφα, τόσο μέσα από εργαστήρια, διαλέξεις, συναντήσεις με τους τοπικούς καλλιτέχνες και περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, την έννοια του ιερού/ του τελετουργικού του αρχαίου δράματος και την αίσθηση του οικείου, ως προς το περιεχόμενο των θεατρικών κειμένων αλλά και στη σχέση τους με το παρόν.
Στις εργασίες του Θερινού Μαντείου συμπεριλαμβάνονται και δράσεις, εργαστήρια και ανοιχτές διαλέξεις που απευθύνονται στους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά και εφήβους της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη του αρχαίου δράματος ως υλικό για την αισθητική και πολιτειακή καλλιέργεια του «κοινού», με στόχο την «εκπαίδευση του κοινού στο αρχαίο δράμα».

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος, σκηνοθέτης και δραματουργός. Είναι σύμβουλος/ υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και καλλιτεχνική διευθύντρια του «Λυκείου Επιδαύρου», ενός διεθνούς σχολείου ηθοποιών για τη μελέτη στο αρχαίο δράμα. Έχει διατελέσει υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου και εκπαιδευτικών δράσεων του Εθνικού Θεάτρου και καλλιτεχνικός συνεργάτης στη «Θερινή Ακαδημία του Εθνικού θεάτρου», καθώς και καλλιτεχνική υπεύθυνη σε φεστιβάλ νέων δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα. Έχει διδάξει «Διδακτική του Θεάτρου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και Ναυπλίου, και σε τμήματα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών και Βόλου, καθώς και θεατρική αγωγή σε σχολεία, ΙΕΚ και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου. Επίσης, διδάσκει Ιστορία/ Δραματουργία Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και σε δραματικές σχολές. Είναι συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» του ΙΔΕΚΕ, 2007 και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης». Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ.
Έχει σκηνοθετήσει σειρά παραστάσεων για νέους και εφήβους και περιπατητικές παραστάσεις, ενώ έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πλήθος παραστάσεων θεάτρου και χορού.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο