ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Προμηθέας Δεσμώτης» με τον Γιάννη Στάνκογλου

Τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου θα παρουσιάσει και στα Γιάννενα, το Σάββατο 24 Ιουλίου, το Θέατρο Πορεία σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.
Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για ένα ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας… Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθειά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.
Η παράσταση του Θεάτρου Πορεία, παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στη δεύτερη παρουσία του στο Θέατρο του Πολυκλείτου, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν Άρης Μπινιάρης (Κράτος), Κωνσταντίνος Γεωργαλής (Βία), Δαυίδ Μαλτέζε (Ήφαιστος), Αλέκος Συσσοβίτης (Ωκεανός), Ηρώ Μπέζου (Ιώ) και Ιωάννης Παπαζήσης (Ερμής). Τον Χορό αποτελούν οι Αντριάνα Αντρέοβιτς, Δήμητρα Βήτα, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Ελένη Μπούκλη, Νάνσυ Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα και Αλεξία Σαπρανίδου. Μουσικός επί σκηνής Νίκος Παπαϊωάννου (βιολοντσέλο, effects).

Σχετικά άρθρα

«Οιδίπους Τύραννος» με Στάνκογλου και Λαμπροπούλου

Κυκλικοί κόμβοι; Ναι!

Ηπειρωτικός Αγών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση