ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Γιορτάζουμε χωριστά, αλλά όχι μόνοι

Με ένα διαδικτυακό αυτή τη χρονιά πρόγραμμα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, υποδέχεται ο δήμος Ιωαννιτών τις ημέρες των εορτών.

Φέτος συμπράττουν το Πνευματικό Κέντρο, το Δημοτικό Θέατρο και το Δημοτικό Ραδιόφωνο προκειμένου να μεταφέρουν το πνεύμα των Χριστουγέννων, σε συνθήκες προσαρμοσμένες στις επιταγές της πανδημίας. Αυτός ο τρόπος λειτουργία των δομών πολιτισμού θα συνεχιστεί για το επόμενο δίμηνο και έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν τις εκδηλώσεις με παρουσία κοινού, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή των προέδρων του ΠΚΔΙ Ελένης Ακονίδου, του ΔΗΠΕΘΕ Χριστίνας Κωτσαντή και του Δημοτικού Ραδιοφώνου Νίκου Τσόλη. «Θέλω να ευχαριστήσω τους προέδρους των νομικών προσώπων και όλους τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν και συμμετέχουν», τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.
«Φέτος θα γιορτάσουμε χωριστά αλλά όχι μόνοι», σημείωσε η κ. Ακονίδου, προσθέτοντας πως ο σκοπός των εκδηλώσεων είναι να μας συντροφεύσουν το διάστημα των γιορτών με την ελπίδα ότι η υγειονομική κρίση θα ξεπεραστεί το επόμενο διάστημα και οι πολιτιστικές δράσεις θα επιστρέψουν στους φυσικούς τους χώρους.
Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Χριστίνα Κωτσαντή τόνισε ότι η ισχυρή αμφίδρομη σχέση θεάτρου και θεατών δεν μπορεί να μεταφερθεί στο διαδίκτυο. Το ΔΗΠΕΘΕ, ωστόσο, έχει αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του και διαδικτυακά θα βρίσκεται δίπλα σε μικρούς και μεγάλους το επόμενο διάστημα. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι ο χώρος του θεάτρου είναι ένας από αυτούς που έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα λόγω της πανδημίας, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ουσιαστικά την λειτουργία του, ενώ, ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε πως το διοικητικό συμβούλιο και οι συνεργάτες του ήδη εξετάζουν την παραγωγή παραστάσεων, προκειμένου να παρουσιαστούν διαδικτυακά.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Νίκος Τσόλης τόνισε ότι το πρόγραμμα των επομένων ημερών τροποποιείται και εμπλουτίζεται. «Σκοπός μας είναι το Δημοτικό Ραδιόφωνο να γίνει μία μεγάλη παρέα για όλους τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν θεματικές εκπομπές με αφηγήσεις διηγημάτων και παραμυθιών, παραδοσιακά κάλαντα αλλά και ζωντανές μεταδόσεις από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Το Πνευματικό Κέντρο

Μια σειρά εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα παρουσιάσει το Πνευματικό Κέντρο μέσα από το επίσημο κανάλι του στο Youtube (https://www.youtube.com/c/ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΚΕΝΤΡΟΙ).
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου
10.00: Κάλαντα από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου (Υλικό από το αρχείο των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα και της εκπομπής πολιτισμού «Εν Χορώ»).
11.00: «Το κρυφό μανδράκι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το ΚΔΑΠ «Ρόδα» σε επιμέλεια και παρουσίαση των Γιάννας Κούλα και Άννας Βασιλείου.
21.00: «Μουσική Κλωστή Δεμένη… με έργα διασκευασμένα για μικρούς και μεγάλους» (μέρος δεύτερο: Παιδικές σκηνές. Έργα του Σούμαν αναφερόμενα σε λογοτεχνικά έργα) με τους Ελευθέριο Καραγιάννη (διασκευή, κλαρινέτο), τη Γεωργία Αναστάση (πιάνο) και τη Βικτωρία Καπλάνη (ανάγνωση κειμένων, επιμέλεια, συγγραφή).
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου
21.00: Χριστουγεννιάτικη συναυλία με μουσικά σχήματα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων σε μουσική διεύθυνση Φοίβου Παπαδόπουλου.
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου
21.00 Αφιέρωμα στους Beatles με τον Γιώργο Γάκη (μέρος δεύτερο).
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου
21.00: Mουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου και της Ελλάδας από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου- Μέρος Α’ (Υλικό από το αρχείο των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα και της εκπομπής πολιτισμού «Εν Χορώ»).
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου
11.00: Το ΚΔΑΠ «Ρόδα» παρουσιάζει το παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη «Ο Τομ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο» σε αφήγηση Άννας Βασιλείου.
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου
21.00: Ωδείο ArsNova- Παρέα με τον Δημήτρη Υφαντή. Μαζί του οι Σωκράτης Καραβίδας (ηλ.μπάσο) και Κώστας Δημητρίου (ντραμς)
Παρασκευή 1 Ιανουαρίου
11.00: Πρωτοχρονιάτικη συναυλία με μουσικά σχήματα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Χλίτσιου.
Σάββατο 2 Ιανουαρίου
11.00: Το ΚΔΑΠ «Ρόδα» παρουσιάζει το λαϊκό παραμύθι «Το Χρυσοφεγγαράκι» σε αφήγηση Γιάννας Κούλα και μουσική Δημήτρη Καραγιώργου.
21.00: Μουσικά σχήματα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων παρουσιάζουν μουσική δωματίου με έργα Bernhard Crussel, Felix Mendelssohn Bartholdy και Frantisek Krommer. Με τους Άγγελο Αντώνογλου (κλαρινέτο), Απόστολο Δημητρίου (κλαρινέτο) και Αναστασία Σταύρου (πιάνο)
Κυριακή 3 Ιανουαρίου
11.00: Το ΚΔΑΠ «Ρόδα» παρουσιάζει τη «Χειμωνιάτικη Ιστορία) της Έφης Λαδά σε ανάγνωση Γιάννας Κούλα και μουσική Δημήτρη Καραγιώργου.
21.00: Μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου και της Ελλάδας από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου- Μέρος Β’ (Υλικό από το αρχείο των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα και της εκπομπής πολιτισμού «Εν Χορώ»).
Τετάρτη 6 Ιανουαρίου
21.00: Beethoven – Grieg. Μία μουσική διαδρομή από την καρδιά του κλασικισμού ως τις παρυφές των εθνικών σχολών και από τα αυτοκρατορικά κτίρια της Αυστρίας ως τα φιόρδ της Νορβηγίας. Ο Κωνσταντίνος Λεοντάρης και η Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου σε έργα των L. van Beethoven και Edvard Grieg για βιολί και πιάνο.

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι θεματικές εκπομπές που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων 98,7 (https://www.dimotikoradiofono.gr/), καθώς θα συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα πέραν των παραγωγών του, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Οι εορταστικές εκπομπές (ήδη ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου) θα μεταδίδονται καθημερινά στις 6 το απόγευμα –με εξαίρεση την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου- και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου: Εορταστική «Μουσική Κιβωτός» με τον Αλέξη Λιόλη και τον Μωυσή Ελισάφ.
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου: «Τα κάλαντα ενός μικρού παιδιού και άλλα διηγήματα» με την Εβίτα Αγγέλη.
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου: «Ιστορία ενός Τραγουδιού – Jingle Bells» με τον Γιώργο Χλίτσιο.
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου: Εορταστική «Μουσική Κιβωτός» με τον Αλέξη Λιόλη και τον Μωυσή Ελισάφ.
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου: Christmas Jazz Moments με τον Χάρη Μπινώλη και τη Μαρία Βλάχου.
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου: «Μουσική Κερασιά – Χριστούγεννα με την παράδοση» με την Εβίτα Θεοχάρη.
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου: «Γιορτές από νησί σε νησί» με τη Νίκη Ράτσικα και τη Μαρία Βλάχου.
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου: «Χριστούγεννα στη Μεγάλη Οθόνη»- Εορταστική μουσική και τραγούδια από τον κινηματογράφο με τον Χρήστο Παπαδόπουλο.
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου (12.00): «Ο χειμώνας στο πεντάγραμμο ή πώς ο βασιλιάς Αρθούρος συναντά τις γιορτές στον παγωμένο Τάμεση, ο αέρα φυσά στο Βερολίνο, το χιόνι πέφτει πυκνό “κι ο κοσμάκης τάχει χάσει”!» με τη Μαρία Στρατσάνη.
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου: Αφιέρωμα στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης με τον Γιώργο Χλίτσιο.
Παρασκευή 1 Ιανουαρίου: ΚΔΑΠ «Ρόδα»- Αφηγήσεις παραμυθιών και διηγημάτων
Σάββατο 2 Ιανουαρίου: «Πρωτοχρονιά…στη στενή!»- Από τον Έλβις στον Τομ Γουέιτς! Μια… άλλη άποψη στο εορταστικό τραγούδι με τον Χρήστο Παπαδόπουλο.

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Διαδικτυακές παραστάσεις και δράσεις θα προβάλει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, μέσα από το κανάλι του στο youtube, με το εξής πρόγραμμα:
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου
– Αφήγηση του παραμυθιού «Το Δώρο της παπλωματούς» από τη Βίκυ Βάββα (Ανοιχτό Παράθυρο) με συνοδεία φλάουτου από την Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη.
– Εργαστήρι κατασκευής κούκλας με την Εβίτα Αγγέλη (Βυσσινόκηπος).
– Χριστουγεννιάτικη παράσταση για παιδιά «Ποιος θα σώσει τα Χριστούγεννα;» από τη Χριστίνα Ντούκα (Ενεργό Θέατρο). Η μεγάλη μέρα πλησιάζει. Ο Άι Βασίλης θα μοιράσει και φέτος τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Οι προετοιμασίες για το μεγάλο ταξίδι συνεχίζονται πυρετωδώς. Ώσπου… ένας συζυγικός καβγάς απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ο Άι Βασίλης μένει μόνος. Τα προβλήματα πολλά. Μόνο τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν. Θα καταφέρουν να ενωθούν για να σώσουν τον Άι Βασίλη και την παρέα του;
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου
– «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες» από τη θεατρική ομάδα «Οι Αθεράπευτοι». Το έργο αποτελεί θεατρική μεταφορά των διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Σταχομαζώχτρα», «Γουτού, Γουπατού» και «Της Κοκκώνας το σπίτι».
– «Το μαγικό φτερό των Χριστουγέννων» με την Αθηνά Τσικνιά και το θέατρο Actina. Παράσταση με ζωντανή μουσική γοτθικών παραμυθιών και παραμυθιών από ξένες χώρες.
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου
– Επτά βίντεο με χριστουγεννιάτικες κατασκευές από τους εκπαιδευτικούς
του ΚΔΑΠ «Το δέντρο της γνώσης».
– Η ομάδα της Σχολής Χορού Ανθής Βικελή παρουσιάζει το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», διασκευασμένο για μικρούς και μεγάλους, δίνοντας στους θεατές το βαθύτερο νόημα του παραμυθιού.

Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο