ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών

Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί (Παραμύθια για πάντα)», διάρκειας 90 λεπτών και παραγωγής του δήμου Τρικκαίων το 2014, θα προβληθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες, με φρεσκάδα και χιούμορ. Μια ταινία για τους τελευταίους, ίσως, ανθρώπους της αγροτικής ζωής, μέσα στους οποίους είναι ακόμα ζωντανός ο απόηχος αιώνων προφορικής αφήγησης.
Ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, σε σινεμά και ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ το έχει συμπεριλάβει στη συλλογή του με ταινίες από όλο τον κόσμο, ώστε να χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο των δύο διήμερων αυτοτελών κινηματογραφικών εργαστηρίων με εισηγητή τον βραβευμένο σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ και θέμα «Προφορική μαρτυρία, ιστορικό ντοκιμαντέρ και εκπαίδευση», που διοργανώνει αυτή την περίοδο το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για αυτοτελή εργαστήρια που στηρίζονται σε βιωματικές ασκήσεις και εστιάζουν στην κινηματογράφηση της προφορικής ιστορίας, με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό, καλλιεργώντας την παρατηρητικότητα, την ενσυναίσθηση και το ομαδικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

H ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα σε ένα ντοκιμαντέρ

Σπύρος Μουσελίμης: Ένας αλάρωτος άνθρωπος

Γεωργία Σκοπούλη

By the Lake, ένα ντοκιμαντέρ για τα Γιάννενα και τη μουσική τους σκηνή