ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Ένα φθινόπωρο γεμάτο πολιτισμό

Συναυλίες, κινηματογράφος, φωτογραφία, θέατρο, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις ακόμη και Φεστιβάλ Μπύρας συνθέτουν το πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου για το δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Σε συνέχεια των προηγούμενων εκδηλώσεων,  το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη το τοπικό μουσικό σύνολο των Musarti παρουσιάζει «Μουσικές του Κόσμου» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζης», ενώ μια μέρα μετά τα Κουαρτέτα του Δημοτικού Ωδείου θα παρουσιάσουν το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Τον Οκτώβρη το γιαννιώτικο κοινό θα υποδεχθεί τον Δημήτρη Υφαντή και το συγκρότημά του σε γνωστά, αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, ενώ στις 23 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» θα φιλοξενηθεί η διπλή συναυλία των Convex Model από τη Θεσσαλονίκη και των Όμμα από τα Γιάννενα, σε μια ιδιαίτερη εμφάνιση με εναλλακτικούς ήχους και διάθεση.

Κινηματογραφικά, ο Οκτώβριος ξεκινά με ένα σεμινάριο προφορικής ιστορίας και ντοκιμαντέρ με τον σκηνοθέτη Β. Λουλέ, ενώ επιστρέφουν και οι «Κυριακές στο Πανί», με ένα αφιέρωμα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Επίσης, μετά τη «Photometria» ξεκινά άλλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Platypus Trail», που αφορά στην οικολογία και σε καίρια περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Στο θέατρο, οι «Αθεράπευτοι» θα παρουσιάσουν «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» στις 21 Οκτωβρίου, ενώ στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου η κεντρική σκηνή του Κέντρου θα φιλοξενήσει την παράσταση μουσικού θεάτρου «Τα Γεγονότα», σε συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Στον χώρο των εκδόσεων, η  παρουσίαση του βιβλίου της Καρολίνας Μέρμηγκα «Κάτι κρυφό μυστήριο» θα γίνει την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, και ακολουθεί το βιβλίο «Ελλάδα: Μια χώρα παραδόξως νεωτερική» του Γιάννη Βούλγαρη, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου. Στις 24 Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση του συνολικού ποιητικού έργου του Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΜΠ Άρη Κουτούγκου, με τίτλο «Μουσικὴν ποίει καὶ ἐργάζου».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», με την καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου να παρουσιάζει το Σεμινάριο Ιστορίας με τίτλο «Η επανάσταση του 1821: Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας».

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η στρογγυλή τράπεζα με αφορμή το βιβλίο του Παύλου Κόντου «Τα δύο ευ της ευτυχίας. Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη» και ομιλητές τους καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελένη Λεοντσίνη, Γκόλφω Μαγγίνη και Κωνσταντίνο Ράντη.

Τέλος, στο πλαίσιο των συνεργασιών με πρεσβείες και Μορφωτικά Ιδρύματα ξένων χωρών,  το Πνευματικό Κέντρο και η πρεσβεία της Σλοβακίας θα συνδιοργανώσουν ένα διήμερο εκδηλώσεων στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» το οποίο περιλαμβάνει Φεστιβάλ Μπύρας, προβολή της ταινίας “Εύα Νόβα” του Μάρκο Σκοπ και έκθεση ταπισερί.

Σε όλες τις εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου ακολουθούνται αυστηρά όλα τα μέτρα όπως αυτά κοινοποιούνται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας  ώστε όλοι οι συμμετέχοντες, κοινό, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και συνεργάτες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.

Σχετικά άρθρα

Αναστέλλει τις εκδηλώσεις του το ΠΚΔΙ

Ηπειρωτικός Αγών

Γενέθλια 30 ετών για την αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του ΠΚΔΙ

Με Jelusick και σύσσωμη την τοπική ροκ σκηνή