ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Με αίγλη και ποιότητα παρά τις δυσκολίες

Με εννέα εκθέσεις και με όλα τα μέτρα που επιβάλλουν οι υγειονομικές συνθήκες αυτής της περιόδου, ξεκινά το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Photometria με θεματική «Stalk Me».

Η Photometria είναι φθινοπωρινή φέτος, καθώς αναβλήθηκε τον Ιούνιο λόγω των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο αποφασίστηκε να μη σπάσει ο κρίκος στην αλυσίδα και να πραγματοποιηθεί, με τις αναγκαίες βέβαια προσαρμογές.
Ένθερμος συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε ο δήμος Ιωαννιτών, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, μάλιστα, να δηλώνει όχι απλώς τη στήριξή του στο φεστιβάλ, αλλά να υπόσχεται ενίσχυσή του και να θέτει ως στόχο την εξεύρεση μιας μόνιμης στέγης εκθέσεων φωτογραφίας.
Ο Μωυσής Ελισάφ συνεχάρη τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί πεδίο προβολής της σύγχρονης φωτογραφίας, υποστήριξης νέων και ξένων φωτογράφων, εκπαίδευσης, καθώς και καλλιέργειας συνεργασιών.
«”Mία φωτογραφία ζει, έχει ολόκληρη δική της δράση συνυφασμένη με τη ζωή του θεατή, όπως ένα φλουρί, ένα κρύσταλλο ή ένα γάντι”, είχε πει ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Εικόνες, αντιλήψεις, παραδόσεις μεταφέρονται μέσα από τον φακό των συμμετεχόντων σε τόπους δια-πολιτιστικής συνάντησης, όπως τα Ιωάννινα. Ο φωτογραφικός θεσμός Photometria έχει καταστήσει την πόλη των Ιωαννίνων έναν από τους πιο γνωστούς πανευρωπαϊκά φωτογραφικούς προορισμούς και στόχος του δήμου Ιωαννιτών είναι η υποστήριξη του θεσμού, ώστε να ενισχυθεί. Η διοργάνωση αυτή, σαν ένας πόλος, συσπειρώνει δραστηριότητες και ανθρώπους σε μία πόλη με πλούσια φωτογραφική παράδοση και αναδεικνύει τους ντόπιους καλλιτέχνες. Σε μια δύσκολη εποχή, μια εποχή προβληματισμού και αγωνίας, το Φεστιβάλ Photometria δίνει το έναυσμα για δημιουργία, για αποτύπωση» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους διοργανωτές και ως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου στο παρελθόν.
Για ένα Φεστιβάλ που όχι μόνο εκθέτει, αλλά και παράγει φωτογραφίες, έκανε λόγο ο υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού στον δήμο Ιωαννιτών Χρήστος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι κάνει την πόλη μας προορισμό για όσους ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Παναγιώτης Παππάς ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή και το Πνευματικό Κέντρο για την υποστήριξη του θεσμού, σημειώνοντας ότι δε θα στερηθεί της αίγλης και της ποιότητας των προηγούμενων ετών, παρά τα αυστηρά πλαίσια που επιβάλλει η πανδημία. Ο κ. Παππάς τόνισε ότι αταλάντευτος στόχος είναι να καταστεί το σημαντικότερο φωτογραφικό φεστιβάλ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ακολούθως παρουσίασε συνοπτικά τις εννέα εκθέσεις, κάνοντας επίσης γνωστό ότι δε θα γίνουν εγκαίνια.
Στον εκθεσιακό χώρο των Παλαιών Σφαγείων θα φιλοξενηθεί, όπως κάθε χρόνο, η έκθεση των 25 καλύτερων εικόνων του διαγωνισμού, που φέτος είχε θέμα «Stalk Me».
Στη Δημοτική Πινακοθήκη θα παρουσιάζονται δύο εκθέσεις: στον 1ο όροφο η έκθεση «Ένα πορτρέτο του Βόλου» του Δημήτρη Λέτσιου και στο ισόγειο η έκθεση «Ο αφρός των ημερών» του Σπύρου Στάβερη.
Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας θα παρουσιάζεται η έκθεση «Apt22» της Βραζιλιάνας Andriana Granado, στο Πνευματικό Κέντρο η έκθεση «Hospital» του Δημήτρη Μυτά, στη Πύλη Αγίου Γεωργίου (Στοές Τειχών Κάστρου) η έκθεση «Sequences of Truth and Deception» της Vanja Bucan από τη Σλοβενία, στο Σουφαρί Σεράι η έκθεση « Parallel Voices» με έργα των Ela Polkowska, Simone Jimena Rudolphi, Gian Marco Sanna, Svetlin Yosifov, Κωστή Αργυριάδη, Πηνελόπης Θωμαΐδη, Βασίλη Νεμπεγλεριώτη, Αρέτας Περιστέρη και Νίκου Πρίπορα, στον Μεντρεσέ του Δημοτικού Μουσείου η ομαδική έκθεση «Repost it» των 15 φωτογραφικών ομάδων του δικτύου «Έντευξις» και στον υπαίθριο χώρο του Ιτς Καλέ οι εκθέσεις «Distant Thunder» και «Wave after wave» της Mariya Kozhanova από τη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος