Πολιτισμός

Ακολουθώντας ένα καραβάνι (σαιξπηρικού) έρωτα

Ήμασταν τυχεροί και χθες αργά το απόγευμα είδαμε τη γενική πρόβα (και πήγαμε τη... γενική βόλτα) της περιπατητικής παράστασης «ΠΟΥΚαιρός γα έρωτες» που παρουσιάζει η ομάδα Συν Πλην Τρία. Γράψαμε πώς μας φάνηκε, αλλά είναι πολύ λίγο μπροστά σ' αυτό που μας έκανε να νιώσουμε.

Με το όνομα του ξωτικού από το Όνειρο Θερινής Νυκτός παίζουν στον τίτλο της δεύτερης δουλειάς, που παρουσιάζουν οι Συν Πλην Τρία «ΠΟΥΚαιρός γα έρωτες». Στη διάρκεια της καραντίνας η ανάγκη να βγουν έξω στην πόλη, να σεργιανίσουν άφοβα και ανέμελα στα στενά και τους δρόμους της, να γελάσουν με την καρδιά τους και να ερωτευτούν ξανά από την αρχή, γέννησε την περιπατητική τους παράσταση κι έφτιαξε ένα καραβάνι έρωτα, που γυρίζει στις γειτονιές του κέντρου και εξομολογείται ανομολόγητους έρωτες, αποκαλύπτει άλλους κρυμμένους, προστατεύει στη δροσιά και τη φρεσκάδα του όσους ακόμη δεν είναι καιρός να εκδηλωθούν.

Το είπαν και το έκαναν η Γιώτα, η Κατερίνα κι η Ζωή. «Μπολιάστηκαν» με νέο αίμα, μία έμεινε πίσω στην παραγωγή, οι άλλες δυο στάθηκαν μπροστά από το τροχήλατο, που κουβαλά σκηνικά, κοστούμια, λόγια, και μαζί με άλλους τρεις νέους ανθρώπους αφηγούνται στο φως της μέρας ιστορίες αγάπης, όπως μοναδικά τις έγραψε και μας τις πρόφερε ο σπουδαίος Σαίξπηρ. Ώσπου να βραδιάσει για τα καλά κι από το δημαρχείο να φτάσει το καραβάνι -μαζί με τους θεατές του- ως κάτω στην Ανεξαρτησίας και στον φιλόξενο Σαλίγκαρο, έχουν προλάβει να μας συστήσουν τη Βιόλα (και τον Σεζάριο), την Ολίβια και τον δούκα Ορσίνο της Δωδέκατης Νύχτας, την Ερμία, τον Λύσανδρο, την Ελένη και τον Δημήτριο που ο σκανδαλιάρης Πουκ τους ανακατεύει, την Καίτη και τον Πετρούκιο που ερωτεύονται θυμωμένα. Στην αυλή του Σαλίγκαρου μας προσκαλούν στο πάρτι όπου η Ιουλιέτα γνωρίζει τον Ρωμαίο της. Μας κερνούν δροσιστικά (γευστικότατα) σφηνάκια και μας καληνυχτίζουν με μία ανεπαίσθητη υπόσχεση επιστροφής τις επόμενες μέρες.

Είναι μια γιορτή, μετά από πολλές μέρες καταχνιάς και στεναχώριας. Είναι εκείνο το διαμάντι που λαχταράς όλη τη χρονιά να λαμπυρίσει απρόσμενα. Μια παράσταση δροσιστική, σπιρτόζικη, αστεία, καινούρια και γοργή, χωρίς να γίνεται βιαστική ή ασθμαίνουσα, θα φέρνει βόλτες στο κέντρο της πόλης κάθε βράδυ καθημερινής για όλον τον Αύγουστο και θα αφηγείται, σαν να είναι ολοκαίνουριες και πρωτοειπωμένες, τις σαιξπηρικές ιστορίες έρωτα που τόσο πολύ αγαπήσαμε. Δεν είναι μόνο οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, τα σκηνοθετικά ευρήματα, οι αυτοσχεδιασμοί στη διάρκεια της βόλτας, το γέλιο που αυθόρμητα και πολύ συχνά ακούγεται από τους θεατές, τα τραγούδια του Χατζηδάκι που ερμηνεύονται από τους ήρωες, με τη συνοδεία όλης κι όλης μιας μελόντικας. Είναι που περπατάμε ξανά στην πόλη, υμνώντας τη ζωή και τον έρωτα, στους δρόμους της επανέρχονται τα φωτεινά χρώματά της, αντηχούν οι ψίθυροι και τα γέλια μας στους τοίχους των κτιρίων. Ανταμώνουμε ξανά και αρχινάμε να λέμε ιστορίες, από εκείνες που πολύ θα θέλαμε να είχαμε πρώτοι γράψει, αλλά δεν είμαστε όλοι Σαίξπηρ για να τις πούμε όπως εκείνος. Ευτυχώς έχουμε τη Γιώτα, τη Μαρία, τον Άρη, τον Αντώνη και την Κατερίνα να τις αφηγηθούν και να τις ερμηνεύσουν με φροντίδα μεγάλη και με τη φρεσκάδα μιας θερινής νύχτας. Κι όλον τον Αύγουστο μπροστά μας για να τους απολαμβάνουμε (ξανά και ξανά).

Περιπατητική performance/ παράσταση «ΠΟΥΚαιρός για έρωτες» (Σαίξπηρ edition), σε καλλιτεχνική επιμέλεια και παραγωγή της ομάδας «Συν Πλην Τρία». Παίζουν οι Αριστοτέλης Σπυρόπουλος, Αντώνης Χρήστου, Μαρία Κεβρεκίδου, Κατερίνα Γιαννακοπούλου και Γιώτα Παναγή, η οποία έχει κάνει και τη διασκευή. Η μουσική διδασκαλία είναι της Kατερίνας Βασιλείου και η σκηνογραφία του Χρήστου Κόλλια. Η περιπατητική performance/ παράσταση «ΠΟΥΚαιρός για έρωτες» θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα με Πέμπτη έως 27 Αυγούστου (εκτός από τις 13 Αυγούστου). Κρατήσεις και ενημέρωση για το σημείο εκκίνησης στο τηλέφωνο 6973955355.

Σχετικά άρθρα

Αναβάλλονται οι περιπατητικές παραστάσεις «ΠΟΥΚαιρός για έρωτες»

Με μάσκες στο «Καλιφόρνια Ντρίμιν»

Ηπειρωτικός Αγών

Κατά μέτωπο: ο πόλεμος σε ασπρόμαυρο φόντο