ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Ο Μοσκώβ-Σελήμ» από τις 19 Μαρτίου

Πρεμιέρα στο «Καμπέρειο» Θέατρο κάνει τον Μάρτιο το έργο του Γ. Βιζυηνού «Ο Μοσκώβ-Σελήμ», στην παρουσίαση της οποίας συμπράττουν τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Ιωαννίνων και Σερρών, καθώς και η θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι».

Αντλώντας υλικό από την κοινή παράδοση των βαλκανικών λαών, η ομάδα των ηθοποιών μας μεταφέρει, με ευφάνταστο τρόπο, στην πολυπολιτισμική Θράκη και στην ταραγμένη ιστορία του 19ου αιώνα, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.
Μια παρέα φίλων στις διακοπές, αφήνει τα κινητά τηλέφωνα και ανακαλύπτει το διήγημα «Ο Μοσκώβ-Σελήμ». Τυχαία ή όχι, παρασύρεται από την ανάγνωση και αποφασίζει να το ζωντανέψει με ό,τι μέσο διαθέτει. Είναι, όμως, η φαντασία πιο δυνατή από την τεχνολογία; Και μπορεί ο λόγος και οι εικόνες που γεννάει να νικήσουν τις οθόνες;
Ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γ. Βιζυηνού, το αριστούργημα αυτό της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία των ανθρώπων και των λαών. Ο Μοσκώβ-Σελήμ, που αφηγείται την ιστορία του σε έναν Έλληνα (τον συγγραφέα;), είναι ένας τούρκος στρατιώτης, που μετά την αιχμαλωσία του σε κάποιον από τους ρωσο-τουρκικούς πολέμους, επιθυμεί να «γίνει» Ρώσος.
Ταυτοχρόνως, το αφήγημα του Βιζυηνού, ίσως, είναι η πρώτη ιστορία ενός περιστατικού «bullying» της λογοτεχνίας μας: χωρίς να γνωρίζουν τι πέρασε στη ζωή του, όλοι θεωρούν «τρελό» τον Μοσκώβ – Σελήμ. Έτσι, μέσα από τη διήγηση των περιπετειών του ήρωά του, ο συγγραφέας μας καλεί να ανακαλύψουμε τον Άλλον δίπλα μας και, τελικά, να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και έλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο διαγωνιστικό Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Πρίστινα, Κόσοβο 2019, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάσος Αγγελόπουλος, τη δραματουργική επεξεργασία η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, τα σκηνικά και τα κοστούμια δημιούργησε η Ματίνα Μέγκλα, την κίνηση επιμελήθηκε η Γιάννα Μελλά, τη μουσική ο Διαμαντής Αδαμαντίδης, ενώ τις φωτογραφίες ανέλαβε η Ελίνα Γιουνανλή.
Παίζουν οι Γιάννης Κοντός, Μαρία Κωνσταντά, Έλλη Σαρρή και Χρήστος Τσαβλίδης.
Οι παραστάσεις, διάρκειας 60’, αρχίζουν την Πέμπτη 19 Μαρτίου. Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ηπείρου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) θα δίνονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 10 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι, ενώ για το κοινό κάθε Σάββατο στις 9 το βράδυ και Κυριακή στις 7 το απόγευμα.
Πληροφορίες για τα σχολεία στο τηλέφωνο 2651025670 (ώρες: 9.00 – 14.00).
Τα εισιτήρια για το κοινό κοστίζουν 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ το μειωμένο (πολύτεκνοι, φοιτητές, άνω των 65, στρατευμένοι) και δωρεάν για ΑμεΑ και ανέργους.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο