ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Πατέρας και γιος» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Πατέρας και γιός» (Like father,like son, 2013, 120’) του Χιροκάζου Κόρε Έντα ξεκινά το αφιέρωμα του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Εξαύδα» στην Άπω Ανατολή.

Δυο οικογένειες, άγνωστες μεταξύ τους, πληροφορούνται από το μαιευτήριο ότι από λάθος μεγαλώνουν η μία το γιο της άλλης. Έχουν όμως ήδη περάσει έξι χρόνια από την ανταλλαγή των παιδιών. Η πρώτη οικογένεια είναι μεγαλοαστική, με τακτοποιημένη και προγραμματισμένη ζωή κι ο γιος που μεγαλώνουν είναι προορισμένος να σπουδάσει και να σταδιοδρομήσει όπως κι πολυάσχολος “πατέρας” του. Η δεύτερη ζει σε κάποιο προάστιο, με πιο χαλαρούς ρυθμούς και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι γονείς περνάνε χαρούμενες ώρες με τα παιδιά τους.
Προσπαθώντας να εφαρμόσουν τις συμβουλές των γιατρών, οι δυο αυτοί διαφορετικοί κόσμοι θα πρέπει υποχρεωτικά να συγχρωτιστούν. Από τη μια η απόλυτη πειθαρχεία και προσήλωση σε στόχους κι από την άλλη μια πιο χαλαρή, επικούρεια θεώρηση της ζωής με στόχο την ευδαιμονία και την απόλαυση της κάθε στιγμής. Η δοκιμαστική περίοδος θα ανατρέψει αυτά τα δεδομένα κι απ’ τις δυο πλευρές αλλά κυρίως θα αναποδογυρίσει τη στάση ζωής του μεγαλοαστού πατέρα, ο οποίος σταδιακά θα αρχίσει να αναρωτιέται αν υπήρξε πραγματικά «πατέρας» όλα αυτά τα χρόνια…
Η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ των Καννών το 2013, καθώς και το Βραβείο Κοινού σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Σαν Σεμπαστιάν, Σάο Πάολο, Βανκούβερ).
Πρωταγωνιστούν οι Ματσίκο Όνο, Μασαχάρου Φουκουγιάμα, Γιόκο Μάκι.
Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της «Εξαύδα» (Κουντουριώτη 31) με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ. Τηλέφωνο για πληροφορίες 6945377240.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος, τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστούν οι ταινίες «Μνήμες εγκλήματος» (Memories of murder) του Μπονγκ Τζουν-Χο στις 29 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου, «Σατανικές υποθέσεις» (Infernal affairs) των Άντριου Λάου και Άλαν Μακ στις 8 και 9 Μαρτίου, «Old boy» του Παρκ Τσαν-Γουκ στις 15 και 16 Μαρτίου, «Τα ιπτάμενα στιλέτα» (House of flying daggers) του Τζανγκ Γι Μόου στις 22 και 23 Μαρτίου, «2046» του Γουάνγκ Καρ Γουάι στις 29 και 30 Μαρτίου, «Αναχωρήσεις» (Departures) του Γιοχίρο Τακίτα στις 5 και 6 Απριλίου, και «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας… και άνοιξη» (Spring, summer, fall, winter… and spring) του Κιμ Κι Ντοκ στις 12 και 13 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» στις προβολές της «Εξαύδα»