ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Οι φίλοι στο μπαρ Μαργκερίτα» στις Κυριακές στο Πανί

Με την προβολή της νοσταλγικής κωμωδίας «Οι φίλοι στο μπαρ Μαργκερίτα» (Gli Amici del bar Margherita,, 2009, 91’) του Πούπι Αβάτι ολοκληρώνουν οι Κυριακές στο πανί το αφιέρωμα στον σύγχρονο Ιταλικό κινηματογράφο σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Μετά το Παλέρμο, τη Νάπολι και τη Ρώμη, η ταινία που προβάλλεται την Κυριακή23 Φεβρουαρίου, μας ξεναγεί στην Μπολόνια της δεκαετίας του ‘50. Ο νεαρός Ταντέο φιλοδοξεί να γίνει θαμώνας του καφέ μπαρ της γειτονιάς του, ένα μέρος γεμάτο εκκεντρικούς χαρακτήρες. Τελικά τα καταφέρνει μέσω του διαβόητου Αλ, ενός θαμώνα στον οποίο ξεκινά να εργάζεται ως οδηγός. Μέσω των προσωπικών ιστοριών που εκτυλίσσονται στο μπαρ, παρακολουθούμε μια ανέμελη εποχή που έχει περάσει πια ανεπιστρεπτί.
Ο Μπολονέζος Πούπι Αβάτι, στα 81 του πια, είναι ένας από τους πλέον ακούραστους σκηνοθέτες της Ιταλίας, με μια καριέρα που μοιάζει φόρος τιμής στο ιταλικό σινεμά. Η φιλμογραφία του περιέχει ταινίες τρόμου, σκαμπρόζικες κωμωδίες, ιστορικά δράματα και γενικά όλα τα είδη στα οποία έχουν θριαμβεύσει οι Ιταλοί μεταπολεμικοί κινηματογραφιστές. Οι «Φίλοι στο μπαρ Μαργκερίτα» είναι μια προσπάθεια του Αβάτι να κινηματογραφήσει τα δικά του προσωπικά βιώματα, την πόλη και τη γειτονιά που γεννήθηκε. Οι σινεφίλ, βέβαια, δεν μπορούν παρά να σκεφθούν έναν άλλο θρυλικό εγχείρημα από τη γειτονική πόλη της Εμίλια Ρομάνια, το Ρίμινι, και τον Φεντερίκο Φελίνι που γύρισε εκεί το «Άμαρκορντ», την ταινία σήμα κατατεθέν του προσωπικού νοσταλγικού σινεμά.
Ο Αβάτι δεν είναι Φελίνι βέβαια, ούτε το «Μπαρ Μαργκερίτα» μπορεί να συγκριθεί με το «Άμαρκορντ», αλλά παραμένει μια τίμια και συγκινητική προσπάθεια να ανασύρει μνήμες από μια ολόκληρη εποχή. Η ατμόσφαιρα της εποχής επιτυγχάνεται αβίαστα, ενώ ο Ντιέγκο Αμπαταντουόνο (ο αξέχαστος λοχαγός στο «Μεντιτεράνεο» του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες) ηγείται με άνεση ενός γαλαξία σχηματικών μεν συμπαθέστατων δε χαρακτήρων. Πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Λάουρα Κιάτι και Πιερπάολο Ζίτσι. Στη μουσική της ταινίας συμμετέχει ένα ακόμη από τα πιο διάσημα «παιδιά» της Μπολόνια, ο Λούτσιο Ντάλα.
Η προβολή ξεκινά στις 8.30 το βράδυ στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής» και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

«Ξέρω ποια είσαι» στις Κυριακές στο πανί

«Μάτα Χάρι» στις Κυριακές στο Πανί

«Καλώς ορίσατε, κύριε Μάρσαλ» στις Κυριακές στο Πανί