ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Η αρχαία τραγωδία στον κινηματογράφο

Ένα αφιέρωμα στην αρχαία τραγωδία δια χειρός Μιχάλη Κακογιάννη παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», ενισχύοντας τις κινηματογραφικές του εκδηλώσεις.

Αρχής γενομένης από αυτή την Τετάρτη και κάθε Τετάρτη του Ιανουαρίου, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στις 8.30 το βράδυ, θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο οι ταινίες «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» σε σκηνοθεσία του μεγάλου ελληνοκύπριου δημιουργού, καθώς και η «Μήδεια» του Παζολίνι με τη Μαρία Κάλλας στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
O Μιχάλης Κακογιάννης, φρέσκος από τις καλλιτεχνικές επιτυχίες και τις τομές που επιχείρησε στον ελληνικό κινηματογράφο με τις πρώτες ταινίες του «Κυριακάτικο ξύπνημα», «Στέλλα», «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Το τελευταίο ψέμα» και τη μεταφορά της «Ερόικα» του Κοσμά Πολίτη στη μεγάλη οθόνη και λίγο πριν την παγκόσμια επιτυχία του «Αλέξη Ζορμπά», επιχειρεί την απόδοση της «Ηλέκτρας» του Ευριπίδη με ένα καθαρά κινηματογραφικό μάτι και το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει το φιλμ πλήθος βραβείων στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, ενώ είχε προταθεί και για επτά Όσκαρ. Πλαισιωμένος από ένα εκλεκτό επιτελείο συνεργατών με τον Μίκη Θεοδωράκη να συνθέτει τη μουσική της ταινίας, τους Ειρήνη Παππά, Γιάννη Φέρτη, Μάνο Κατράκη, Νότη Περγιάλη και Αλέκα Κατσέλη να πρωταγωνιστούν, τη μοναδική σκηνογραφία του Σπύρου Βασιλείου και την επιβλητική φωτογραφία του Βάλτερ Λασσάλι να προσθέτουν όλα τα συστατικά εκείνα, που κατόρθωσαν να επαναφέρουν τον αρχαίο ελληνικό μύθο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στο κινηματογραφικό πανόραμα και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία.
Ο Αγαμέμνων επιστρέφει θριαμβευτής απ’ τον πόλεμο της Τροίας, αλλά δολοφονείται από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Ο γιος του Ορέστης φυγαδεύεται από τον παιδαγωγό του, αλλά η κόρη του Ηλέκτρα παραμένει στις Μυκήνες και βλέπει τον Αίγισθο να παντρεύεται τη μητέρα της. Με τον καιρό φουντώνει μέσα της το μίσος και ζητά εκδίκηση. Αναγκάζεται όμως να παντρευτεί έναν απλό χωρικό και πηγαίνει να ζήσει στο καλύβι του, μέχρι που επιστρέφει ο Ορέστης μαζί με τον φίλο του Πυλάδη. Τα δύο αδέλφια σχεδιάζουν μαζί τη δολοφονία του Αίγισθου κι ο Ορέστης τον σκοτώνει κατά τη διάρκεια μιας γιορτής. Η Ηλέκτρα του υπενθυμίζει ότι πρέπει να τιμωρηθεί και η Κλυταιμνήστρα και ο Ορέστης, αν και απρόθυμος, την σκοτώνει. Οι Μυκηναίοι, τρομοκρατημένοι από το άγριο έγκλημα, εξορίζουν απ’ το Άργος τα δύο αδέλφια.
Ο Κακογιάννης θα επαναλάβει το εγχείρημα της Ηλέκτρας στη συνέχεια της περίφημης αρχαιοελληνικής τριλογίας του με τις «Τρωάδες» και την «Ιφιγένεια», μια τριλογία που θα παρουσιαστεί ολόκληρη τον Ιανουάριο στο πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Σχετικά άρθρα

«Τρωάδες» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Ηπειρωτικός Αγών

«Μήδεια» με Μαρία Κίτσου και Φάνη Μουρατίδη

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με τη Λένα Παπαληγούρα