ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Ida» του Παβλικόφσκι στην «Εξαύδα»

Με την ασπρόμαυρη ταινία «Ida» (2013, Πολωνία- Δανία- Γαλλία- Μ. Βρετανία, 82’) του Παβέλ Παβλικόφσκι, ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Εξαύδα» στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Η Άννα, ένα ορφανό 18χρονο κορίτσι, μεγαλώνει σιωπηλά και υπάκουα σ’ ένα μοναστήρι της Πολωνίας του 1961. Λίγες μέρες πριν πάρει τους όρκους αγνότητας, η ηγουμένη της αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι έχει μία εν ζωή συγγενή. Μια θεία, τη Γουάντα, αδελφή της μητέρας της, που μένει στην πόλη και πρέπει να τη συναντήσει. Η Άννα βρίσκεται για πρώτη φορά εκτός των τειχών του μοναστηριού κι αντιμέτωπη με μία 45χρονη γυναίκα εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνην. Κυνική, μπλαζέ, σκληρή, όσο περιμένει τον εραστή της να ντυθεί και να φύγει, καπνίζοντας και πίνοντας, ο Γουάντα αποκαλύπτει στην Άννα ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ίντα Λίμπενσταϊν και είναι Εβραία. Η οικογένειά τους εκδιώχθηκε από τους Ναζί στον πόλεμο και Χριστιανοί Πολωνοί αρχικά τους έκρυψαν και μετά τους πρόδωσαν. Η Γουάντα επέζησε γιατί έφυγε να πολεμήσει στην αντίσταση. Η Ίντα επέζησε γιατί ήταν μωρό, κάποιος τη λυπήθηκε και την παράτησε στην Εκκλησία. Οι δύο γυναίκες θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι δρόμου προς το χωριό που είναι θαμμένη η μητέρα της Ίντα, ψάχνοντας όσα τους ενώνουν κι όσα ρήμαξαν μια χώρα.
Ο Παβλικόφσκι επιστρέφει στη γενέτειρά του Πολωνία μετά από χρόνια στην Μ. Βρετανία (όπου μας είχε συστηθεί με το υπέροχο «Last Resort» το 2000 και στη συνέχεια με τα «Μy Summer of Love» το 2004, και «Η Γυναίκα του Πέμπτου το 2011).
Πρωταγωνιστούν οι Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα, Τζοάνα Κούλιγκ.
Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της «Εξαύδα» (Κουντουριώτη 31) με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ. Τηλέφωνο για πληροφορίες 6945377240.
Το αφιέρωμα στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα με την προβολή της ταινίας «Ida» (2013) του Πάβελ Παβλικόφσκι.
Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει ένα νέο αφιέρωμα με τίτλο «Ιστορίες ενηλικίωσης». Θα προβληθούν οι ταινίες «Μεγαλώνοντας» (Boyhood) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, «Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο (The perks of being a wallflower) του Στίβεν Σμπόσκι, «Στάσου πλάι μου» (Stand by me) του Ρόμπ Ράινερ, «Lady bird» της Γκρέτα Γκέργουιγκ και «Juno» του Τζέισον Ράιτμαν.

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» στις προβολές της «Εξαύδα»