ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Ρένα Μόρφη: «Τα τραγούδια πρέπει να έχουν κάτι να πουν»

Τη συναντήσαμε στα Γιάννενα λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού με τίτλο «Σε έλεγα αγάπη μου» και με αφορμή την αποψινή της εμφάνιση στον «Πολυχώρο Αγορά». Η Ρένα Μόρφη ή αλλιώς Σούλη Ανατολή μιλά στον Η.Α. για το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Φαντασία» του Αλέξη Καρδαρά, όπου έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Φωτεινής, τον καινούργιο της δίσκο «Samba Chiquita», αλλά και τη σχέση της με τον Φοίβο Δεληβοριά. Γλυκιά, ταλαντούχα και αφοπλιστικά ειλικρινής, μας υπόσχεται ένα ταξίδι μπρος και πίσω στον χώρο και στον χρόνο από το Αιγάλεω έως και την… Αβάνα.

Νέο τραγούδι και μάλιστα ζεϊμπέκικο, με τίτλο «Σε έλεγα αγάπη μου». Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό.

Είναι ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε πριν δύο εβδομάδες περίπου, σε στίχους και μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, εμπνευσμένο από τα παλαιά γυναικεία ζεϊμπέκικα του ελληνικού κινηματογράφου, σαν κι αυτά που τραγούδησε η Μαίρη Χρονοπούλου.

Με τον Φοίβο Δεληβοριάς συνεργάζεστε αρκετά χρόνια. Θα λέγατε ότι είναι ο μέντοράς σας και αντίστοιχα εσείς η μούσα του;

Με τον Φοίβο έχουμε μια μακροχρόνια επαγγελματική αλλά και φιλική σχέση, και μπορώ να σου πω ότι αδιαμφισβήτητα είναι ο καλύτερός μου φίλος και ο μέντοράς μου φυσικά. Χαίρομαι πολύ που έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε και να δημιουργούμε όλα αυτά τα χρόνια, απ’ όταν ξεκίνησα στο πλευρό του μέχρι και σήμερα. Η σχέση μας εξελίσσεται διαρκώς και με ξέρει πια τόσο καλά, που όλα τα τραγούδια που μου γράφει, είναι σαν να τα έχω γράψει εγώ η ίδια.

Σε λίγες μέρες βγαίνει στις αίθουσες και η ταινία «Φαντασία» του Α. Καρδαρά στην οποία κάνετε το κινηματογραφικό σας ντεμπούτο, κρατώντας μάλιστα τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πώς ήταν η εμπειρία;

Έζησα πραγματικά μια ανεπανάληπτη και υπέροχη εμπειρία δίπλα σε πολύ καταξιωμένους συνεργάτες, όπως ο Στέλιος Μάινας και ο Γιάννης Στάνκογλου, σε αυτή την πρώτη μου κινηματογραφική απόπειρα. Υποδύομαι τη Φωτεινή, μια τραγουδίστρια τη δεκαετία του ΄70, και πραγματικά για εμένα ήταν μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά, που με εξέλιξε τόσο ως επαγγελματία αλλά και ως άνθρωπο.

Υπάρχει πιθανότητα, δηλαδή, να σας δούμε ξανά στη μεγάλη οθόνη ή στο σανίδι;

Στο παρελθόν μου έχουν γίνει ξανά προτάσεις, είναι η αλήθεια, όμως ήμουν πάντα σκεπτική. Η πρόταση της «Φαντασίας», όμως, με έκανε να αισθανθώ τρομερά οικεία και να πω το ναι. Αν προκύψει κάτι αντίστοιχο στο μέλλον, το οποίο να μπορώ να υποστηρίξω, φυσικά και ναι. Ήταν μια διαδικασία που μου άρεσε πολύ κι εύχομαι να μου τύχει ξανά.

Με τον κινηματογράφο, όμως, έχετε άριστες σχέσεις, αφού για πολλά χρόνια κάνατε μεταγλωττίσεις. Πώς θα περιγράφατε αυτή σας την εμπειρία;

Έχω συνεργαστεί για αρκετά χρόνια με την Disney και με άλλες εταιρίες, κάνοντας πολλές μεταγλωττίσεις σε κινούμενα σχέδια. Ήταν ένα παιδικό όνειρο, η αλήθεια είναι, το οποίο εκπληρώθηκε και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Μπορώ να σου πω ότι ήταν σαν παράλληλη καριέρα με το τραγούδι, γιατί το έκανα για πολύ καιρό, και φυσικά είναι κάτι που θα ήθελα να ξανακάνω.

Στις μουσικές βραδιές που μας χαρίζετε, «μπλέκετε» το Αιγάλεω με το Siboney της Αβάνα. Πως παντρεύονται μουσικά αυτές οι δύο φαινομενικά διαφορετικές γειτονιές μεταξύ τους;

Έχουν και οι δύο το ίδιο ταπεραμέντο. Πρόκειται για μουσική λαϊκών συνοικιών, η οποία εκφράζει αλλά και ενώνει τους ανθρώπους, ενώ παράλληλα είναι και η δική μου αδυναμία. Ταξιδεύοντας, ακούγοντας και μελετώντας λαϊκές μουσικές διαφόρων χωρών, βρήκα αρκετά κοινά σημεία και ενώνοντάς τα, είδα ότι το άκουσμά τους είναι αρκετά οικείο. Ο ίδιος ο Χιώτης, άλλωστε, από τη δεκαετία του ’50 έφερε το mambo στην Ελλάδα.

Με ποιο κριτήριο διαλέγετε με τους Imam Baldi τα τραγούδια που διασκευάζετε;

Θέλουμε να είναι τραγούδια που έχουν κάτι να πουν στους ακροατές. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, το μόνο κριτήριο είναι το ένστικτό μας.

Και τέλος δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω. Ρένα Μόρφη ή Σούλη Ανατολή, Σούλη Ανατολή ή Ρένα Μόρφη;

Η Σούλη Ανατολή είναι ο τίτλος του πρώτου μου προσωπικού δίσκου, αλλά και το ψευδώνυμο της γιαγιάς μου ως τραγουδίστρια τη δεκαετία του 50. Η Σούλη Ανατολή και η Ρένα Μόρφη δεν είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι, δεν πρόκειται για διαφορετική περσόνα, αλλά για την ίδια προσωπικότητα.

Info

Η Ρένα Μόρφη εμφανίζεται σήμερα Παρασκευή, στις 9.30 το βράδυ, στη Μουσική Σκηνή «Πολυχώρος Αγορά». Τα εισιτήρια κοστίζουν 13 ευρώ στην είσοδο και 10 ευρώ στην προπώληση από τη Μουσική Σκηνή «Πολυχώρος Αγορά», το κατάστημα Γερμανός και ηλεκτρονικά από το viva.gr. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972807170 και κρατήσεις στο τηλέφωνο 6932580464.

Σχετικά άρθρα

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση