ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Συνέχεια με τη «Νιότη» στην «Εξαύδα»

Με την ταινία «Νιότη» (Youth, 2015, Ιταλία- Γαλλία- Ελβετία- Ηνωμένο Βασίλειο, 118’) του Πάολο Σορεντίνο συνεχίζεται το αφιέρωμα στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο, που πραγματοποιεί το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Εξαύδα».

Ο Φρεντ Μπάλιντζερ είναι ένας 80χρονος χήρος, πάλαι ποτέ ένδοξος μαέστρος κλασικής μουσικής, ο οποίος έχει εδώ και χρόνια συνταξιοδοτηθεί κι αποχωρήσει από τη διεθνή σκηνή. Αντιθέτως, ο συνομήλικος καλύτερος του φίλος, ο χολιγουντιανός σκηνοθέτης Mικ Μπόιλ, τώρα ετοιμάζει το αριστούργημά του: η 21η του ταινία, «Η Τελευταία Μέρα της Ζωής Σου», θα είναι το απαύγασμα της καριέρας, της συσσωρευμένη εμπειρίας, του κλιμακούμενου ταλέντου του. Οι δυο τους βρίσκονται στις Ελβετικές Αλπεις, στο ίδιο πολυτελές, βαρύ, νεοκλασικό θέρετρο όπου κάνουν διακοπές εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ο πραγματιστής Φρεντ επιθυμεί την ησυχία του. Όχι, δε σκοπεύει να επιστρέψει για ένα τελευταίο κονσέρτο με τα «Απλά του Τραγούδια», ούτε προς τιμή της Βασίλισσας της Αγγλίας, ενώ αηδιάζει κι αντιστέκεται στη σκέψη να γράψουν την βιογραφία του. «Ξεχάστε με» μονολογεί, κοιτώντας τη ζωή από ασφαλή απόσταση, χωρίς συναίσθημα, θεωρώντας ότι όλα έχουν τελειώσει.
Υπάρχουν κι άλλοι ένοικοι σ’ αυτό το ξενοδοχείο. Ηλικιωμένα ζευγάρια που δεν αλλάζουν ούτε μία λέξη μεταξύ τους. Νέα, άγουρα κορίτσια που δουλεύουν εκεί τα καλοκαίρια, αλλά ονειρεύονται ένα διαφορετικό μέλλον. Μεσήλικες, στο σταυροδρόμι της ζωής τους, όπως η κόρη του Φρεντ, την οποία πρόσφατα παράτησε ο γιος του Μικ και καλείται στα 40 της χρόνια να βρει πού έκανε λάθος σ’ αυτόν τον γάμο. Η Μις Κόσμος που, περιφέροντας την αψεγάδιαστη ομορφιά της, μοιάζει «με τον Θεό τον ίδιο». Αλλά κι ο ίδιος ο Θεός, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, παρηκμασμένος κι άρρωστος, από τη μία κρύβεται από τους φανατικούς θαυμαστές κι από την άλλη αναπολεί την εποχή που τον προσκυνούσαν. Ο Σορεντίνο δεν έκανε μία ταινία για τη χαμένη νιότη. Έκανε μία ταινία για τον χαμένο χρόνο.
Πρωταγωνιστούν οι Μάικ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ρέιτσελ Βάις, Πολ Ντέινο, Τζέιν Φόντα.
Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της «Εξαύδα» (Κουντουριώτη 31) με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ. Τηλέφωνο για πληροφορίες 6945377240.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο, θα προβληθούν τις επόμενες εβδομάδες οι ταινίες «Μαζί ποτέ» (Head on, 2004) του Φατίχ Ακίν και «Ida» (2013) του Πάβελ Παβλικόφσκι.

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» στις προβολές της «Εξαύδα»