Πολιτισμός

Τσέχικη δημοκρατία – Και μουσικά αστέρια στα Γιάννενα

Κι ήταν αυτή η εκδήλωση προπομπός για τη μεγάλη γιορτή της εθνικής επετείου της Τσεχικής Δημοκρατίας, που θα γίνει σήμερα στην Αθήνα. Όμως ήταν και μια ευκαιρία για δημιουργική συνεργασία του δήμου μας με την πρεσβεία της Τσεχίας.

«Είναι ωραίο και τιμητικό συνάμα για την πόλη και για τους κατοίκους της να παρακολουθούν εκδηλώσεις σαν την αποψινή». Η φράση ανήκει στον συντοπίτη γνωστό οφθαλμίατρο Χρήστο Ζακόπουλο.

Είχε κι εκείνος αφοσιωθεί, όπως και όλοι όσοι έμειναν ως το τέλος της θαυμάσιας συναυλίας τζαζ με τους τσέχους καλλιτέχνες του μουσικού συνόλου Petra Ernyei Trio την Τρίτη το βράδυ. Κι ήταν ίσως και ο εκθεσιακός χώρος με τις εικόνες στους τοίχους από τη Φωτογραφική Ομάδα Ιωαννίνων, που συνέβαλε στο να δοθεί μια άλλη αίσθηση σ’ αυτό το καλλιτεχνικό γεγονός. Ήταν εκείνη η αίσθηση που σου δίνει το αντάμωμα ανθρώπων από διαφορετικούς λαούς, οι οποίοι μπορεί να μη μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν όμως αρκετά κοινά μεταξύ τους. Κυρίως είναι η μουσική που ενώνει τους ανθρώπους.

Όταν έχουμε την ευκαιρία και την τύχη να ακούμε τέτοιους σπουδαίους μουσικούς, όπως είναι η Petra Ernyeiova που με το τραγούδι της, τη φρεσκάδα και την αμεσότητά της κατακτά το κοινό συνοδευόμενη από τους μουσικούς και συνοδοιπόρους της Petr Dvorsky στο κοντραμπάσο και τον κιθαρίστα Adam Tvrdy, είναι ό,τι καλύτερο. Κι οι τρεις τους είναι σημαντικές μουσικές προσωπικότητες της τζαζ μουσικής σκηνής, που έχουν ανοίξει τα φτερά τους και έξω από την πατρίδα τους. Τον δίσκο τους So many stars (τόσα πολλά αστέρια) τον έχουν υποδεχθεί με θετικές κριτικές σε πολλές χώρες.

Είχε προηγηθεί η προβολή της τσέχικης ταινίας «Το δημοτικό σχολείο» του Γιαν Ζβέρακ, στην οποία απολαύσαμε εκτός από τις ερμηνείες, την υπόθεση, τις ομορφιές των τσέχικων τοπίων και τη μουσική επένδυση. Εξάλλου, η χώρα τους φημίζεται για την μουσική της παράδοση.

Ο πρέσβης της Τσεχίας στην Αθήνα Jan Bondy, ένας ευπροσήγορος διπλωμάτης με ευρείς ορίζοντες, όπως τον γνωρίσαμε και σε παλαιότερη εκδήλωση για τον Φραντς Κάφκα, που έγινε στην πόλη μας, τίμησε τα Γιάννενα με την παρουσία του. Κι ήταν αυτή η εκδήλωση προπομπός για τη μεγάλη γιορτή της εθνικής επετείου της Τσεχικής Δημοκρατίας, που θα γίνει σήμερα στην Αθήνα. Όμως ήταν και μια ευκαιρία για δημιουργική συνεργασία του δήμου μας με την πρεσβεία της Τσεχίας.

Σχετικά άρθρα

Τα κάστρα και τα παλάτια της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Μερίδιο από τους τσέχους τουρίστες διεκδικούν τα Γιάννενα

Η Τσεχική Δημοκρατία γιορτάζει και στα Γιάννενα

Ηπειρωτικός Αγών