ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Τα κάστρα και τα παλάτια της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Την έκθεση «Τσεχική Δημοκρατία - Η χώρα των κάστρων και των παλατιών», παρουσιάζει από το Σάββατο 18 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας.

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μια χώρα γεμάτη με σημαντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κάστρα και παλάτια που χρησίμευαν ως κατοικίες της κοινωνικής ελίτ, των ηγετών και των αριστοκρατών, ή ως εκκλησιαστικά ιδρύματα. Τα κάστρα, οι οχυρωμένες κατοικίες των μεσαιωνικών χρόνων, χτίστηκαν μεταξύ του 12ου και του 16ου αιώνα. Από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα αντικαταστάθηκαν από άνετα και συχνά πολυτελώς επιπλωμένα παλάτια. Η Τσεχία δικαίως αποκαλείται «η χώρα των κάστρων και των παλατιών», καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα κτίσματα αυτού του είδους, τα οποία μάλιστα διατηρούν σε μεγάλο ποσοστό την αρχική μορφή τους. Τα περισσότερα είναι ανοιχτά για το κοινό. H διαχείρισή τους γίνεται τόσο από το Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς, όσο και από διάφορους μουσειακούς οργανισμούς, δημοτικές αρχές, αλλά και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων απόγονοι ιστορικών οικογενειών των ευγενών της Τσεχίας.
Μέσω φωτογραφιών και επεξηγηματικών κειμένων, η έκθεση παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα κάστρα και παλάτια της Βοημίας και της Μοραβίας, δύο ιστορικών περιοχών της Τσεχίας. Μεταξύ αυτών, εξέχουσα θέση κατέχουν μέρη ιδιαίτερης σημασίας για την ευρωπαϊκή ιστορία, συμπεριλαμβανομένων όσων εντάσσονται στη Λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO (Το Κάστρο Πράγας, Český Krumlov, Kutná Hora, Litomyšl, Kroměříž, το πολιτιστικό τοπίο Lednice-Valtice, Telč). Περιλαμβάνονται, επίσης, εντυπωσιακά κάστρα (Rabí) και ρομαντικά ερείπια (Bezděz, Trosky), κάστρα που μετατράπηκαν σε επιβλητικά παλάτια-κατοικίες (Hluboká nad Vltavou, Vranov nad Dyjí) και πιο σύγχρονα παλάτια περιτριγυρισμένα από θαυμάσια πάρκα (Veltrusy, Jemniště, Buchlovice, Lednice κ.ά.).
Η έκθεση, που φέρει την υπογραφή του Εθνικού Μουσείου της Πράγας (1818), συστήνει στο κοινό επιλεγμένους πολιτιστικούς θησαυρούς και παράλληλα πληροφορεί για τα έργα τέχνης και την επίπλωσή τους. Είναι μια εμπειρία αισθήσεων που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για έρευνα αλλά και ως μια «ανοιχτή πρόσκληση» για επίσκεψη στην Τσεχική Δημοκρατία.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Και προβολή ταινίας

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, θα προβληθεί τον υπαίθριο χώρο του Μουσείου η τσεχική ταινία, για μικρούς και μεγάλους, «Η πριγκίπισσα με το χρυσό αστέρι» (1959, 78΄), σε σκηνοθεσία Martin Fryč. Την προβολή θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας, Jakub Karfík, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και η διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας Lucie Kuligova.
Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες και αγαπητές τσεχικές ταινίες, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ο γέρος βασιλιάς έχει μια όμορφη κόρη, την Λάντα, την πριγκίπισσα με το χρυσό αστέρι στο μέτωπό της. Ένας πλούσιος και κακός βασιλιάς έρχεται να την διεκδικήσει, αλλά εκείνη δε θέλει να τον παντρευτεί. Ύστερα από προτροπή της νταντάς της, η πριγκίπισσα ντύνεται με ένα παλτό φτιαγμένο από γούνα ποντικιού και φεύγει να ανακαλύψει τον κόσμο. Αφού διασχίσει βουνά και πεδιάδες, φτάνει στη γη του πρίγκιπα Ράντοβαν. Έχοντας την όψη ενός φτωχού κοριτσιού, τυλιγμένη με το γκρι γουνάκι της, βρίσκει δουλειά στην κουζίνα του πριγκιπικού κάστρου. Στο κάστρο ετοιμάζεται μια γιορτή κατά την οποία ο πρίγκιπας θα επιλέξει τη μέλλουσα σύζυγό του. Η Λάντα είναι περίεργη να δει τον πρίγκιπα. Φορά το μοναδικό καλό φόρεμα που πήρε μαζί της και… ο Ράντοβαν ερωτεύεται την άγνωστη πριγκίπισσα με την πρώτη ματιά. Η Λάντα όμως τον απορρίπτει, καθώς δε θέλει να θέσει τον ίδιον ή τη χώρα του σε κίνδυνο και τα βάζει στα πόδια. Πού θα την ξαναβρεί και πώς τελειώνει το παραμύθι; Καλά φυσικά!
Η είσοδος στην προβολή είναι δωρεάν, ωστόσο απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 2651064065.

Σχετικά άρθρα

Πασχαλινά εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Κεραμικά που ανθίζουν» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Οι νεκροί δεν μιλούν: Η Περίπτωση του Οδυσσέα Ανδρούτσου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας