ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Η Τσεχική Δημοκρατία γιορτάζει και στα Γιάννενα

Εκδήλωση με αφορμή την εθνική επέτειο της Τσεχικής Δημοκρατίας διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρέσβης της Τσεχίας στην Αθήνα Jan Bondy, περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Το Δημοτικό Σχολείο» (Obecná škola, 1991) του Jan Svěrák και συναυλία μουσικής τζαζ με το σύνολο Petra Ernyei Trio.
O τσέχος σκηνοθέτης Γιαν Σβέρακ, λίγα χρόνια πριν τον «Μικρό Κόλια» (Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1996), μας έδωσε μια ακόμα έξοχη ταινία, που μας μεταφέρει στην εκπαιδευτική πραγματικότητα μιας μεταβατικής περιόδου της χώρας του.
Σ’ ένα δημοτικό σχολείο της Πράγας, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καταφτάνει ένας δάσκαλος, με σκοπό να επιβάλει την τάξη σε μια απείθαρχη σχολική τάξη. Ένας δάσκαλος με αμφιλεγόμενο παρελθόν και χτυπητές αδυναμίες, που αναπτύσσει μια ιδιότυπη παιδαγωγική σχέση με τους ατίθασους μαθητές του και μεταβάλλεται σε πρότυπο γι’ αυτούς. Μια ταινία που αποδίδει ανάγλυφα το κλίμα της εποχής και καταδεικνύει ότι το σχολείο συνδέεται στενά με την κοινωνία και ότι δε λειτουργεί στο κενό. Μια διεισδυτική ματιά στο «μαύρο κουτί» της παιδαγωγικής σχέσης, που φανερώνει πόσο ορθό είναι το αισθητήριο των παιδιών και πόσο πρέπει να το εμπιστευόμαστε.
Του μουσικού συνόλου Petra Ernyei Trio ηγείται η Petra Ernyeiová, που μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια. Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 18 χρονών στο Sacramento Jazz Festival για να ακολουθήσουν συνεργασίες με την φημισμένη Original Prague Syncopated Orchestra και την Prague Swing Orchestra. To 2008 ίδρυσε τους Petra Ernyei Quartet και ηχογράφησε το δίσκο «So Many Stars». Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε Τσεχία, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Βουλγαρία και Ρωσία. Ο Petr Dvorský (κοντραμπάσο) είναι μια σημαντική προσωπικότητα της τσεχικής τζαζ σκηνής, ενώ ο Adam Tvrdý είναι ένας μοναδικός συνθέτης και κιθαρίστας, ο οποίος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με τον Ennio Morricone στα φημισμένα στούντιο Abbey Road του Λονδίνου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Τα κάστρα και τα παλάτια της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Τσέχικη δημοκρατία – Και μουσικά αστέρια στα Γιάννενα

Λουκία Τζάλλα

Μερίδιο από τους τσέχους τουρίστες διεκδικούν τα Γιάννενα