Όλος ο θίασος της παράστασης «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» επί σκηνής. Η γυναίκα του, η κόρη του, οι συνάδελφοι, οι φίλοι. Όλοι ερμηνευμένοι μοναδικά από τους Γιώργο Γαλίτη και Θανάση Κουρλαμπά.
Πολιτισμός

Ποδαρικό με έναν… σπουδαίο θάνατο

Κάπου στα μισά της προπέρσινης σεζόν, η Έκφραση έφερε την εξαιρετική Φρίντα κι Άλλο, λίγο μετά τον αξέχαστο Καραφλομπέκατσο και την αγαπημένη Σπυριδούλα. Πέρσι περίπου πάλι στο μέσον της θεατρικής χρονιάς (που τη μετράμε όπως τη σχολική, συν – πλην) φιλοξένησε τις 100 λέξεις για το χιόνι, τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα, την ιδιαίτερη και σχεδόν απόκοσμη παράσταση «Θα ονειρεύεσαι μια καινούρια φορεσιά». Πόσα καλύτερα να περιμένει κανείς μετά από τέτοιες παραστάσεις;

Φέτος, πριν μόλις δυο μέρες, η φετινή θεατρική σεζόν στην Έκφραση ξεκίνησε με ένα έργο, που δύσκολα θα ξεπεραστεί από άλλα. Αν κάνεις ποδαρικό με μια παράσταση σαν τον Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς, που είναι sold out μέρες πριν και sold out γίνεται εν ριπή οφθαλμού και η έκτακτη παράσταση, που προγραμματίστηκε λόγω πολύ μεγάλης ζήτησης, τι άλλο –ακόμη καλύτερο- μπορεί να ακολουθήσει; Ο Γιώργος Γαλίτης (που αγαπά να παίζει –ή και να γράφει- σε έργα με θέμα τον θάνατο και ταυτόχρονα να τον εμπαίζει και να εμπαίζεται απ’ αυτόν) και ο –να το πούμε- απρόσμενα καλός και γαλαντόμος στην ερμηνεία του Θανάση Κουρλαμπάς παρουσίασαν μία αλαζονική και συνάμα νομοτελειακή πορεία προς το τέλος της ζωής, με γέλιο, πίκρα, απελπισία, σε ένα διαρκές και εναλλασσόμενο καθρέφτισμα του ενός στον άλλο. Ήταν συγκλονιστική εμπειρία μέσα στην απλότητά της, η δουλειά της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, που διασκεύασε το κείμενο του Τολστόι και το σκηνοθέτησε, μοναδική.

 

Ένας φιλόξενος χώρος τέχνης

Διαπιστώνουμε με μεγάλη χαρά ότι στα παιδιά, που έχουν αυτή την πολύτιμη θεατρική γωνιά, αρέσει να φέρνουν στην πόλη έργα απογυμνωμένα από φτιασίδια ή περγαμηνές, κι εκεί που ο θεατής δεν το περιμένει –γιατί κάποιοι από μας αγαπάμε να βλέπουμε θέατρο χωρίς προηγούμενα να «γκουγκλάρουμε» κάθε λεπτομέρεια της παράστασης, που πάμε να δούμε- αποκαλύπτεται ένα μικρό αριστούργημα. Κι ό,τι χρειάζεται όλο κι όλο είναι μία αναπαυτική δερμάτινη πολυθρόνα στο μέσο της σκηνής πάνω σε ένα μεγάλο σανίδι. Ποιος να το περιμένει ότι από κάτι τόσο λιτό, θα βγει κάτι τόσο σπουδαίο;

Σ.Σ. Η Έκφραση ανακαινίστηκε, τα καθίσματά της είναι πλέον πολύ αναπαυτικά, ο χώρος γίνεται ακόμη πιο ζεστός και φιλόξενος. Και είναι πέρα από βέβαιο ότι θα είναι εδώ για πολύ καιρό ακόμη. Ευτυχώς.

Σχετικά άρθρα

Θέατρο Έκφραση- Υποδέχεται και πάλι τους σπουδαστές του

Ηπειρωτικός Αγών

Σεμινάριο υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή

Πέφτει η αυλαία για τον «Ρομπέν των Δασών»