ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Βραδιά μνημοσύνης για τον Τάσο Χαλκιά

Βραδιά μνημοσύνης, αφιερωμένη στον Τάσο Χαλκιά, τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ηπειρώτικης δημοτικής μας παράδοσης, διοργάνωσε ο δήμος Ζίτσας στη γενέτειρά του, την Τ.Κ. Γρανιτσοπούλας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, παρουσία του γιού του και μοναδικού συνεχιστή της μουσικής παράδοσης της οικογένειας των Χαλκιάδων, Λάκη Χαλκιά, στη γεμάτη από κόσμο πλατεία της Γρανιτσοπούλας.
«Η αποψινή εκδήλωση αποτέλεσε όνειρο από τη στιγμή που είδα το μνημείο αφιερωμένο στον Τάσο Χαλκιά, εδώ στο χωριό», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και πρόσθεσε: «Απόψε κάνουμε ένα μικρό βήμα στην οφειλόμενη τιμή προς τη μεγάλη οικογένεια των Χαλκιάδων για την προσφορά τους στη δημοτική μουσική μας παράδοση. Το επόμενο βήμα θα είναι να τοποθετήσουμε, με την άδεια φυσικά του Λάκη Χαλκιά, την προτομή του Τάσου δίπλα στο μνημείο για να ολοκληρώσουμε αυτή την οφειλόμενη τιμή».
Εμφανώς συγκινημένος ο Λάκης Χαλκιάς, έκανε αποδεκτή την πρόταση του δημάρχου με ιδιαίτερη ικανοποίηση. «Είναι μεγάλη τιμή για όλη την οικογένεια των Χαλκιάδων η πρόταση του δημάρχου», είπε και ακολούθως παρουσίασε στους παριστάμενους άγνωστες πτυχές της ζωής του πατέρα του και πώς τον μύησε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής.
Η δημοσιογράφος-συγγραφέας Άννα Στεργίου μίλησε για τα διαχρονικά μηνύματα, που εκπέμπει η στάση ζωής και η μουσική διαδρομή του Τάσου Χαλκιά, καθώς και για τις εμπειρίες που αποκόμισε από την έρευνά της για τη συγγραφή του βιβλίου της, αφιερωμένο στη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη. «Δεν υπήρχε μεγαλύτερη τιμή για μένα να γράψω για έναν άνθρωπο που αγαπάω πολύ», είπε και πρόσθεσε: «Ο Τάσος Χαλκιάς είναι ζωντανός γιατί κυκλοφορεί μέσα στο αίμα μας, μας δίνει τροφή για σκέψη, για το τι είδους ηπειρώτικης μουσικής θέλουμε, τι διασκέδαση αποζητάμε στα παραδοσιακά μας πανηγύρια και θα διαδώσουμε στις επόμενες γενιές». Αναφερόμενη δε, στη ζωή του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Μετανάστης ο ίδιος για πολλά χρόνια, μας υποδεικνύει πως σε μια εποχή που το μεταναστευτικό αποτελεί μείζον ζήτημα, θα πρέπει και εμείς να “ανοίγουμε” την αγκαλιά μας στους συνανθρώπους μας».
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό η αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της κοινότητας Γρανιτσοπούλας Δημήτρης Πανούλης, ο Σάββας Σιάτρας, και ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Μελβούρνης Αυστραλίας Δημήτρης Βάρνας. Όλοι τους αναφέρθηκαν στην ανεκτίμητη και διαχρονική προσφορά του Τάσου Χαλκιά στη διάδοση και διάσωση του αυθεντικού δημοτικού τραγουδιού ανά τον κόσμο και εξήραν την πρωτοβουλία του δήμου Ζίτσας. Τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε ο μουσικός παραγωγός-ερευνητής Παναγιώτης Τζόκας.
Η βραδιά έκλεισε με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια, που ερμήνευσαν μοναδικά ο Λάκης Χαλκιάς, ο Σάββας Σιάτρας και η Νότα Καλτσούνη, με τη συνοδεία του Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, των αδερφών Τάσου και Θανάση Πρεμέτη στο λαούτο και το βιολί και του Κώστα Σιάτρα στο ντέφι.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα, ο αντιδήμαρχος Φώτης Ράρρας, η πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Χριστίνα Παπαδημητρίου – Θεμελή, η πρόεδρος Τ.Κ. Καλοχωρίου Κατερίνα Μπαλάφα, εκπρόσωποι Αδελφοτήτων και Συλλόγων, καθώς και δεκάδες κόσμου.

Σχετικά άρθρα

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση