ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Με τέσσερις μεγάλες παραγωγές το 3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Με τέσσερις μεγάλες παραγωγές, το 3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, ο σημαντικός θεσμός του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και του δήμου Ιωαννιτών, έρχεται και φέτος στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην προσπάθεια, που τα τελευταία χρόνια γίνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, προκειμένου τα Γιάννενα να υπερβούν τα στενά όρια του τόπου μας και να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή και την προαγωγή του πολιτισμού.
Από την πρώτη κιόλας χρονιά, το ΔΗΠΕΘΕ, υλοποιώντας το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», είχε και έχει ως στόχο τη διεύρυνση του θεσμού και τη συνεισφορά του στο πανελλήνιο και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο, έχοντας ανοίξει εποικοδομητικούς διαλόγους και συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς.
Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει με μια σημαντική συνέργεια με τα Αθηναϊκά Θέατρα και την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και μετάφραση Γιάννη Λιγνάδη.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και σε πολλές ακόμη μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Λιγνάδης στον ρόλο του Οιδίποδα και η Αμαλία Μουτούση στον ρόλο της Ιοκάστης. Στη σκηνή μαζί τους ο Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), ο Γιώργος Ζιόβας (Άγγελος), ο Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), ο Νικόλας Χανακούλας (Εξάγγελος) κι ένας χορός δέκα επιπλέον ηθοποιών και μουσικών.
Εισιτήρια στο Viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theater/arxaio-theatro-dodonhs/oidipous-tyrannos-tou-sofoklh/), στο κιόσκι της κεντρικής πλατείας (Ώρες λειτουργίας: 12.00 – 15.00 και 19.00 – 21.30). Τιμές 15 ευρώ κανονικό και 12 ευρώ μειωμένο για ανέργους, άνω των 65, ΑμεΑ και φοιτητές.
Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα, τηλ. 2651025670 ώρες γραφείου).

Οι επόμενες παραστάσεις

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, ανεβαίνουν οι παραστάσεις:
• Δευτέρα 29 Ιουλίου, «Ίων» του Ευριπίδη από το Θέατρο Άλφα – Ιδέα. Τον Ίωνα και επτά ακόμα ρόλους ερμηνεύει ο περσινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν» Κωνσταντίνος Μπιμπής. Μαζί του, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτόπιο, ο κορυφαίος μουσικός κρουστών Νίκος Τουλιάτος. Μετάφραση και σκηνοθεσία Ιόλη Ανδρεάδη.
• Σάββατο 3 Αυγούστου, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την «Ομάδα Σημείο Μηδέν». Παίζουν οι ηθοποιοί Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη και Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος.
• Τετάρτη 7 Αυγούστου, «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Η Ανθή Ευστρατιάδου, που τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για τη θεατρική περίοδο 2016, θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Ιφιγένειας. Παίζουν, επίσης, οι Γιώργος Γλάστρας (Αγαμέμνων), Γιώργος Καύκας (Πρεσβύτης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Θανάσης Ραφτόπουλος (Αχιλλέας), Χρίστος Στυλιανού (Αγγελιοφόρος) και Μαρία Τσιμά (Κλυταιμήστρα).
Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο