Πολιτισμός

«Η Αυλή των Θαυμάτων» από τη Θεατρική Συμπαιγνία

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Αυλή των Θαυμάτων» παρουσιάζουν οι σπουδαστές του τμήματος Ενηλίκων της Θεατρικής Συμπαιγνίας την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.

Βύρωνας, Αθήνα, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε μια τυπική αυλή πλαισιωμένη από λαϊκές κατοικίες, διαδραματίζεται η κωμικο-τραγική ιστορία μας. Ιστορία λιγότερο μυθοπλαστική και περισσότερο λαογραφική, αφού αναπαριστά την καθημερινότητα του Έλληνα της εποχής. Στη μεταπολεμική Ελλάδα που κατόρθωσε να επιζήσει από έναν παγκόσμιο κι έναν εμφύλιο, η ανοικοδόμηση και η ανάπτυξη αχνοφαίνονται στον ορίζοντα. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και οι προοπτικές πολλές, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας αρχίζει να διαγράφεται και τα πρώτα κύματα Ελλήνων μεταναστών την εγκαταλείπουν σε αναζήτηση ευκαιριών. Άλλωστε, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές δεν είναι ίδιες για όλους, το οικονομικό και κοινωνικό χάσμα που χωρίζει τους πολίτες έχει γιγαντωθεί. Όλα αυτά κι άλλα τόσα ζωγραφίζονται στα πρόσωπα των καθημερινών πρωταγωνιστών της αυλής: μοναξιά, προσφυγιά, ελπίδα, αισιοδοξία κι απογοήτευση, έρωτας και απόγνωση, αλλαγή και ξεριζωμός.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γιολάντα Καπέρδα και παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι Γρηγόρης Βαγγελίδης, Σπύρος Βάρφης, Άγγελος Ζήκος, Δημήτρης Ζήνδρος, Σοφία Ζήση, Γιώργος Κιτσάκης, Αλεξάνδρα Μακαρίου, Άγγελος Μαρίνος, Εμμανουέλα Μουντράκη, Μαρία Νταλαούτη, Ελευθερία Πανταζή, Αναστασία Σακουφάκη, Φωτεινή Σουβλέρη, Δημήτρης Σπύρου και Σταύρος Σταυρόπουλος.
Είσοδος 5 ευρώ.

Και τα υπόλοιπα τμήματα

Τις παραστάσεις τους παρουσιάζουν, όμως, και τα υπόλοιπα τμήματα της «Θεατρικής Συμπαιγνίας». Το τμήμα εφήβων παρουσιάζει το έργο «Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» του Fisher Robert την Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο Καμπέρειο, ενώ τα παιδικά τμήματα ανεβάζουν τα έργα «Ο Μικρός Κάστορας και η Ηχώ» της Amy Macdonald, «Ένας γάτος μια φορά» των Κ. Μάγος και Γ. Γκανάτσιου, και «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (διασκευή για παιδιά, Σοφία Ζαραμπούκα) την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα «Δ. Χατζή». Τέλος, το Νεανικό Τμήμα παρουσιάζει το έργο «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας» του Τάσου Αγγελόπουλου το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Δ. Χατζή» και τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο Καμπέρειο.

Σχετικά άρθρα

Όταν αυτοί δεν ζήσαν καλά κι εμείς καλύτερα

Τιτίκα Τζάλλα

Επτά σκοτεινά λαϊκά παραμύθια σε μια παράσταση

«Καημός», μια παράσταση με σκοτεινά παραμύθια