Πολιτισμός

Γιώργος Αγγέλης: «Σημασία έχει το ταξίδι»

Ένα βαγόνι κινείται και οι ζωές έξι ανθρώπων ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας. Ποιοι είναι; Πού πάνε; Γιατί βρέθηκαν εκεί; Το ταξίδι θα είναι μακρινό, μα όταν τελικά φτάσουν στον προορισμό τους, όλα θα είναι διαφορετικά. Καλύτερα ή χειρότερα; Αυτό είναι κάτι που η Σφάλμα Χ Γκοντώ, επιχειρεί να μας απαντήσει μέσα από το έργο του Λένου Χρηστίδη «Το τρένο», που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στο Θέατρο Έκφραση και το ολοκληρώνει αύριο Δευτέρα. Ο Γιώργος Αγγέλης, σκηνοθέτης και ένα από τα παλαιότερα μέλη της ομάδας, μιλά στον Η.Α. και ξετυλίγει το κουβάρι του «Τρένου».

Που θα μας οδηγήσει τελικά «Το τρένο»;

«Το Τρένο» θα επιχειρήσει να μας οδηγήσει, μέσω εσωτερικών διεργασιών, στο να εξασκήσουμε την ικανότητά μας να «μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου». Στην ευθεία αναγνώριση της ουσίας του άλλου. Ευελπιστούμε ότι, ως έναν βαθμό, θα μας οδηγήσει και στην κάθαρση, ό,,τι και αν σημαίνει για τον κάθε έναν από εμάς προσωπικά.

«Το Τρένο» μας μιλά για έξι ιστορίες σε παράλληλες ράγες; Τι μας εξιστορούν;

Είναι οι ιστορίες νέων ανθρώπων που «ξεγυμνώνονται» μπροστά μας, με απώτερο στόχο την αποκάλυψη της αιτίας του ταξιδιού με «Το Τρένο». Η κάθε ιστορία είναι διαφορετική και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των σύγχρονων προβλημάτων που ταλανίζουν την σύγχρονη κοινωνία.

Τελικά έχει σημασία ο προορισμός ή το ταξίδι του όποιου τρένου;

Σημασία έχει το ταξίδι, τα βιώματα, οι εμπειρίες, όλα αυτά που συναποτελούν τον άνθρωπο. Έξαλλου ο προορισμός, το «τέλος» είναι μια μορφή αποτύπωσης του βίου μας.

Με ποια σκηνοθετικά ευρήματα αποφασίσατε να ντύσετε το έργο;

Δεν μπορώ να αποκαλύψω τα όποια σκηνοθετικά ευρήματα έχω χρησιμοποιήσει, χωρίς να προδώσω ή τουλάχιστον να υπονοήσω το τέλος του έργου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προσπάθησα με τα δικά μου μέσα και τον δικό μου τρόπο να αναδείξω ένα κείμενο ισχυρό και βαθύ. Ευελπιστώ να το κατάφερα.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το βασικό συστατικό που κρατά μια ομάδα δεμένη, όπως είναι η Σφάλμα Χ Γκοντώ;

Η αγάπη για το θέατρο και η αλληλεγγύη. Η διάθεση για συνεχή και ανιδιοτελή προσφορά, η ανάγκη για δημιουργία, η ανάγκη να συνυπάρχεις και να συνδιαμορφώνεις, όπως και να συνδιαμορφώνεσαι.

Info

«Το Τρένο» του Λένου Χρηστίδη παρουσιάζεται έως και αύριο Δευτέρα στο θέατρο «Έκφραση» (Αραβαντινού 14). Παίζουν (αλφαβητικά) οι Αντώνης Δαδακαρίδης, Κωνσταντίνος Κουτσουγιάννης, Όλια Λέγγα, Φραγκίσκος Μαχαιράς, Μαρία Μολοχίδου, Μάνος Ξυλάκης, Μυρτώ Τόλη (φωνή ηχείων: Ιόλη Κοντογιάννη).
Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9.30 το βράδυ. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων 6907576644.

Σχετικά άρθρα

Η Παγίδα» του Robert Thomas από τους «Σφάλμα x Γκοντώ»

«Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» διαδικτυακά από την ομάδα «Σφάλμα Χ Γκοντώ»

Ηπειρωτικός Αγών

Σφάλμα Χ Γκοντώ