ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Με Ορέστεια και Δ. Παπαδημητρίου το 3ο Φεστιβάλ Δωδώνης

Αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, θα πραγματοποιηθεί το φετινό καλοκαίρι το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δωδώνης, που διοργανώνεται από τον δήμο Δωδώνης, την περιφέρεια Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Δωδώνης, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Το Φεστιβάλ κατόρθωσε, πολύ σύντομα, να παγιώσει σπουδαίες συνεργασίες με ορισμένους από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς φορείς της χώρας, όπως είναι το Εθνικό Θέατρο και τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, να αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις με συνεργασίες σημαντικών φορέων του εξωτερικού και να αναδείξει την οικουμενικότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Δωδώνης αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία της παρούσας δημοτικής αρχής, που αποσκοπεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Μέσω της παγίωσης κι αναβάθμισής του, παραμένουμε συνεπείς στην προσπάθειά μας για ενίσχυση της εξωστρέφειας του δήμου Δωδώνης και για προβολή όλων των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, μέσα από καλλιτεχνικές κι επιστημονικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου», ανέφερε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, σημειώνοντας πως, ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ο δήμος βραβεύτηκε από τον ΕΟΤ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» ως δεύτερος επιλαχών νικητής στην κατηγορία «Πολιτιστικός Τουρισμός».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκινά στις 3 Ιουλίου με τη Sofia Sinfonietta. Συνολικά 24 μουσικοί και σολίστες, μαζί με δύο λυρικούς τραγουδιστές, θα παρουσιάσουν γνωστά έργα της κλασικής σκηνής και άριες των Χαίντελ και Μότσαρτ.

Στις 6 και 7 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Φουκς, πραγματοποιείται το Ομαδικοαναλυτικό Συμπόσιο, που στοχεύει στην αναζήτηση συνδέσεων μεταξύ της Αρχαίας Ελληνικής και της Ψυχαναλυτικής Σκέψης, με επίκεντρο τις «Ασυνείδητες Ομαδικές Δυναμικές στην Αρχαιότητα και Σήμερα».

Στις 12 και 13 Ιουλίου, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης υποδέχεται το Εθνικό Θέατρο και την Ορέστεια, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου ελληνικού δράματος, που θα παρουσιαστεί σε δύο συνεχόμενες παραστάσεις. Ο Αγαμένων, οι Χοηφόροι και οι Ευμενίδες, υπό τη σκηνοθετική ματιά της Ιούς Βουλγαράκη, της Λίλλυς Μελεμέ και της Γεωργίας Μαυραγάνη αντίστοιχα, πραγματεύονται την τραγική μοίρα των Ατρειδών σε μια καινοτόμα ενιαία παράσταση.

Στις 25 Ιουλίου ακολουθεί ένα μουσικο-θεατρικό αναλόγιο, με τίτλο «Ρέκβιεμ στον Μεγάλο Πόλεμο», από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ. Συμμετέχουν περισσότεροι από 40 μουσικοί, μαζί με δύο ηθοποιούς και μία λυρική τραγουδίστρια, με θέμα την εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νέο-ρομαντική ποίηση του άγγλου φιλέλληνα Rupert Brooke.

Ακολουθεί την 1η Αυγούστου η ευφυέστατη κωμωδία του Δημήτρη Κεχαΐδη, «Το Τάβλι» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης, με πρωταγωνιστές τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, στους ρόλους των αυθεντικών χαρακτήρων, του Φώντα και του Κόλια.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ θα «κλείσει» στις 15 Αυγούστου, με την πανσέληνο του Αυγούστου, που ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα πλαισιώσει μουσικά. Με ηγετικό ρόλο επί σκηνής, διευθύνοντας και παίζοντας πιάνο, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει τα πιο όμορφα και δημοφιλή τραγούδια του, σε ονειρικές ενορχηστρώσεις.

Σχετικά άρθρα

Νέες καταγγελίες για αμμοληψίες χωρίς άδειες

Γεωργία Χαλάτση

Δήμος Δωδώνης – Εκ νέου πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Β. Δήμος

Στην αντιπολίτευση με τεκμηριωμένη κριτική και εποικοδομητικές προτάσεις