Πολιτισμός

«Η ζωή και οι διαδρομές στο metro Θεσσαλονίκης δεν προγραμματίζονται»

Τον Γιάννη Σερβετά τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι μέσα από τους «ΑΜΑΝ», την τηλεοπτική επιτυχία που άφησε εποχή, ενώ συνεχίζουμε να τον απολαμβάνουμε τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο. Η μεγάλη του αγάπη για το γράψιμο, ωστόσο, τον ώθησε και στη συγγραφή βιβλίων αλλά και στην παράσταση «Βαλίτσα και Παύλα», που θα παρουσιαστεί και στα Γιάννενα.

Πολυπράγμων, με αυτοσαρκασμό, χιούμορ αλλά και πηγαίο ταλέντο, ο Γιάννης Σερβετάς, μας αποκαλύπτει τι εστί για τον ίδιο «Ράδιο Αρβύλα», πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς αυτή την εκπομπή και τι επρόκειτο να διαδραματιστεί στην σκηνή του Πνευματικού Κέντρου αύριο το βράδυ.

«Βαλίτσα και παύλα»… Τι θα μπορούσατε να μας αποκαλύψετε για το «ποιόν» της παράστασης;
Είναι μια παράσταση που αποτελείται από 90% δάκρυα από γέλια και ολοκληρώνεται με ακόμα 10% δάκρυα, από εκείνα τα κλασικά. Τα αλμυρά. Κοίτα, αν είσαι 50 ετών και πάνω, με αυτά που λέω στην παράσταση, θα ταυτιστείς, θα αναπολήσεις και θα θυμηθείς. Αν είσαι, όμως, κάτω από 50 ετών, μπορεί να πάρεις απάντηση στην ερώτηση: Γιατί είναι «έτσι» η μητέρα και ο πατέρας;

«Πιο τρομακτικό ακόμα και από το να πεθάνεις, είναι το να μη ζεις» υποστηρίζετε. Πιστεύετε ότι στην εποχή μας οι περισσότεροι απλώς υπάρχουμε;
Μια χαρά υπάρχουμε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την εποχή που διανύουμε. Γερός να είμαι, να διανύσω και αυτή και την επόμενη και τη μεθεπόμενη αν γίνεται. Απλά, κάθε γενιά έχει να προσάψει κάτι στην επόμενη. Οι παππούδες κατηγορούσαν τους γονείς μας γιατί χόρευαν «γιεγιέδικα», οι γονείς μας κατηγορούσαν εμάς γιατί παίζαμε όλη την ημέρα pac-man και μυγάκια, κι εμείς τα βάλαμε με την επόμενη γενιά γιατί ασχολείται με τα smartphone. Και πολύ καλά κάνει. Όποιος έχει στα χέρια του τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, την χαίρεται. Κακά τα ψέματα. Απλά πρέπει να βρούμε μία ισορροπία.

Όταν κάνετε λόγο για λεκτικό στριπτιζ στο stand up, ποιους ή τι σκοπεύετε να ξεγυμνώσετε;
Εμένα και μόνο εμένα. Και μέσα από τη δική μου σωματική και ψυχική ανατομία, θα καταλάβουμε τον κόσμο όλο. Δεν έχουμε διαφορές πολλές ο ένας από τον άλλο. Όταν το νιώσουμε αυτό, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

Τι σημαίνει για σας «Ράδιο Αρβύλα;»
Σημαίνει ότι βλέπω τα στραβά και τα ανάποδα αυτού του κόσμου, με έναν διαφορετικό, λίγο πιο χαμογελαστό και πιο αισιόδοξο τρόπο.

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή σας, αν υποθετικά δεν υπήρχε αυτή η εκπομπή;
«Όταν κάνει σχέδια ο άνθρωπος, γελάει ο Θεός», λέει μία παροιμία. Η ζωή και οι διαδρομές στο metro Θεσσαλονίκης δεν προγραμματίζονται.

Επειδή, εκτός από το θέατρο και την τηλεόραση, ασχολείστε και με το ραδιόφωνο, χωρίς ποιο από τα παραπάνω δε θα μπορούσατε να ζήσετε;
Κοινότυπο, αλλά θα το πω. Με την οικογένεια και τους φίλους μου. Όσο είμαι καλά σε εκείνα τα επίπεδα, τότε θα μπορώ να αποδίδω και σε όλα τα άλλα. Όσον αφορά όμως τη δουλειά μου αυτή καθαυτή, πιστεύω ότι αυτό που ενώνει όλα τα παραπάνω, είναι το γράψιμο. Χωρίς αυτό δε θα μπορούσα να ζήσω. Χωρίς γράψιμο δε ζούνε ο Σερβετάς, οι τροχονόμοι και οι πολιτικοί μας. Τέλος.

Info

Η παράσταση «Βαλίτσα και παύλα!» ανεβαίνει αύριο Παρασκευή, στις 9.15 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ στην προπώληση από το βιβλιοπωλείο Αναγνώστης και 12 ευρώ στο ταμείο.

Σχετικά άρθρα

Βαλίτσα και παύλα! με τον Γιάννη Σερβετά