Πολιτισμός

Τι κάνει ένας ιχθυολόγος σ’ αυτόν τον κόσμο;

Οι ιστορίες του βιβλίου είναι μοναδικές, γιατί και το επάγγελμα του ιχθυολόγου είναι μοναδικό. Είναι γραμμένες από ιχθυολόγους με εξαιρετικό τρόπο, άμεσες και βιωματικές.

Δεν είναι μόνο πως πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν συνηθίζεται εύκολα να εκδίδεται και ούτε εμείς να διαβάζουμε. Δεν είναι μόνο πως αφορά μια συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών. Η ευχάριστη έκπληξη έρχεται όταν κανείς αρχίζει να διαβάζει τις «Συνομιλίες με το πιο σιωπηλό πλάσμα του κόσμου». Διαπιστώνει πως οι ιστορίες είναι καλογραμμένες, συγκινητικές, χιουμοριστικές και πρωτότυπες. Πως σε βάζουν μέσα σε ένα κόσμο που κάπου έχεις ακούσει ότι υπάρχει, αλλά αυτό το «κάπου» είναι μακρινό, τόσο μακρινό όσο και η ευκαιρία που θα σου δοθεί στη ζωή σου να επισκεφτείς έναν ιχθυογεννητικό σταθμό ή να δεις από κοντά γόνους. Όχι οικογενειακούς. Από αυτούς που υπάρχουν σε μυθιστορήματα ή σε σειρές τηλεοπτικές. Γόνους, δηλαδή, με κληρονομικά δικαιώματα και τίτλους.

Εδώ υπάρχουν γόνοι σε υγρό περιβάλλον που κινητοποιούν επιστήμονες, και συγκεκριμένα ιχθυολόγους, να τρέχουν στις πιο απίθανες γωνιές της χώρας ή του κόσμου, γιατί ο δικός στους κόσμος είναι αυτός. Ο γόνος. Το μικρό ψαράκι, που θα γίνει ψάρι, και αν όλα πάνε καλά, θα αλλάξει την οικονομία μιας περιοχής ή μιας χώρας. Ο γόνος κυκλοφορεί ήσυχος στις δεξαμενές έχοντας από πάνω του τους επιστήμονες- προστάτες που του ρυθμίζουν φωτισμούς και θερμοκρασίες, που κάνουν ακόμα και πατέντες για να πάνε όλα καλά, δηλαδή, αφενός να επιζήσει ο γόνος και αφετέρου να γίνει ένα υπέροχο, νόστιμο ψάρι μέσα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Και επειδή από τον γόνο ξεκινάνε όλα, αυτοί οι ιχθυολόγοι μπαίνουν σε βάρκες, σε καΐκια, διασχίζουν θάλασσες και λιμνοθάλασσες, γίνονται μούσκεμα, παγώνουν και υπερθερμαίνονται, γλεντάνε δίπλα σε δεξαμενές, αγχώνονται ως ελεγκτές και στο τέλος αποκτούν και μια εμπειρία θαλασσοπόρου.

Οι ιστορίες του βιβλίου είναι μοναδικές, γιατί και το επάγγελμα του ιχθυολόγου είναι μοναδικό. Είναι γραμμένες από ιχθυολόγους με εξαιρετικό τρόπο, άμεσες και βιωματικές. Την επιμέλεια των κειμένων έχει κάνει ο συγγραφέας- ιχθυολόγος Γιάννης Πάσχος, ο οποίος επέζησε από τους κροκόδειλους στην Ακτή Ελεφαντοστού γι΄ αυτό και υπάρχει ακόμα μαζί μας και μας προσφέρει το βιβλίο «Συνομιλίες με το πιο σιωπηλό πλάσμα του κόσμου», σε έκδοση της Athens Voice Books.

Σχετικά άρθρα

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για δύο Γιαννιώτες

«Το χρονικό ενός δυσλεκτικού» στο θεατρικό σανίδι

Ηπειρωτικός Αγών

Στη δίνη ενός εφιάλτη που δεν μεταμορφώθηκε, για να γίνει εύπεπτος και ανεκτός

Τιτίκα Τζάλλα