Πολιτισμός

«Ωχ τα νεφρά μου» από την Εξαύδα

Την τρυφερή κωμωδία του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ωχ τα νεφρά μου» παρουσιάζει η θεατρική σκηνή του καλλιτεχνικού σωματείου «Εξαύδα».

Ο Μπούλης και ο Μητσάρας βιώνουν τη σκληρή πλευρά της ζωής. Είναι ρακοσυλλέκτες σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Γνωρίστηκαν και μεγάλωσαν στο ορφανοτροφείο .Είναι αχώριστοι αν και εντελώς διαφορετικοί. Μέσα στη φιλία τους βρίσκουν το αντίδοτο, που μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπο να σταθεί όρθιος και να παλέψει με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Η Μαγδαληνή, η ιερόδουλος των φτωχών, μπαίνει στη ζωή τους . Η ανθρωπιά τους μιλάει στην ψυχή της και γίνονται φίλοι. Όπως όλοι οι φτωχοί έχουν ένα σωσίβιο, το όνειρο. Η κρύα παράγκα που μένουν ζεσταίνεται και φωτίζεται απ το όνειρο ζωής για ένα ταξίδι σε μια θάλασσα… με χουρμαδιές.
Σε έναν κόσμο που όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, όπου τίποτε δε χαρίζεται, ούτε καν το όνειρο, ο αινιγματικός κύριος με το μαύρο κοστούμι θα τους δώσει την ευκαιρία να το πραγματοποιήσουν… με τι αντάλλαγμα όμως;
Μία κωμωδία χείμαρρος γέλιου και συγκίνησης από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα έργο ύμνος στην αστείρευτη δύναμη της φιλίας. Ο Τσικληρόπουλος μας λέει ξεκάθαρα «…η ζωή σου είναι επικηρυγμένη…» και οι ήρωες που προτείνουν με περηφάνεια: «…αξίζει κάθε θυσία γι’ αυτούς με τους οποίους μοιράζεσαι τα ίδια όνειρα, καμία όμως γι’ αυτούς που θέλουν να σε εκμεταλλευτούν».
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Πρέντζας και πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Σαριτζόγλου (Μπούλης), Παναγιώτης Κόρδας (Μητσάρας), Κωστής Φαρμάκης (Κύριος), Στέλλα Δουγαλή (Μαγδαληνή).
Η μουσική επιμέλεια είναι της Νεκταρίας Λαμπράκη, τους φωτισμούς επιμελείται ο Νίκος Γούλας, ενώ την αφίσα και το πρόγραμμα φιλοτέχνησε η Νέλλη Σαβράνη.
Οι παραστάσεις θα δοθούν σε τέσσερα τετραήμερα (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα) στις ημερομηνίες 19-22 Απριλίου και 3-6, 10-13 και 17-20 Μαΐου, με ώρα έναρξης στις 9.30 το βράδυ, στο θεατράκι της οδού Κουντουριώτη 31.
Γενική είσοδος-οικονομική ενίσχυση 5 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων 6973307103 (Οι θέσεις είναι περιορισμένες). Παρέχονται πέντε δωρεάν θέσεις για ανέργους σε κάθε παράσταση.

Σχετικά άρθρα

«Πέρα από τον παράδεισο» στις προβολές της Εξαύδα

«Χωρίς μέτρο» στις προβολές της Εξαύδα

«Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες» στην Εξαύδα