Πολιτισμός

«Η σονάτα του σεληνόφωτος (VENCEREMOS)» στα Γιάννενα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής ποίησης ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, έχοντας ως κεντρικό «χαρακτήρα» την ψυχή της ηρωίδας του Γιάννη Ρίτσου... την καρδιά της, που ελεύθερη από τους περιορισμούς που βάζει το σώμα και ο χρόνος... ζει, αναπνέει, ερωτεύεται, γελά, χορεύει, τραγουδάει και ξαναζεί ευτυχισμένες και συγκινητικές στιγμές από το παρελθόν της. Ο χρόνος καταργείται. Το παρόν συναντά το παρελθόν, η μοναξιά τον έρωτα και το φυσικό το μεταφυσικό.

Στη θεατρική παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος VENCEREMOS», που θα ανέβει το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, το έργο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου συναντά επί σκηνής τους στίχους των Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Πάμπλο Νερούδα, Ναζίμ Χικμέτ και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
Η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει και τραγουδά με τον Μάριο Ιορδάνου να τη σκηνοθετεί αλλά και να συμμετέχει κι ο ίδιος σε μία διαφορετική Σονάτα του Σεληνόφωτος, όπου ο άνθρωπος ξεπερνάει τα εμπόδια, τα προσωπικά του όρια και βγαίνει νικητής φωνάζοντας «Venceremos».
Το έργο πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου στην Ιρλανδία, σε ένα από τα ιστορικότερα πανεπιστήμια του κόσμου με απόφοιτους όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Στη συνέχεια, ανέβηκε στο Παρίσι, στην αίθουσα Rossini του δημαρχείου της γαλλικής πρωτεύουσας. Η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, στη Μονεμβασιά, λίγα μέτρα από το σπίτι του ποιητή, ενώ το καλοκαίρι παρουσιάστηκε και στον Άη Στράτη, το νησί σταθμό στη ζωή και το έργο του ποιητή, αφού εκεί βρέθηκε εξόριστος με τους Τάσο Λειβαδίτη και Μάνο Κατράκη.
Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, που υπογράφει τη θεατρική διασκευή και τις χορογραφίες, έχουν βραβευτεί από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, έχοντας στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή πορεία με τις παραστάσεις τους «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…» για τον Νίκο Καζαντζάκη και «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» για τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας Διονύσιο Σολωμό, που παρουσιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο Great Hall στο Λονδίνο.
Διάρκεια 80′ χωρίς διάλειμμα. Τα εισιτήρια κοστίζουν 13 ευρώ στο ταμείο και 10 ευρώ στην προπώληση από το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης». Ειδικές τιμές για γκρουπ άνω των 15 ατόμων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974876024.

Σχετικά άρθρα

«Ο Ασπροδόντης» του Τζακ Λόντον για δύο παραστάσεις