Αίθουσα ΣύνταξηςΠολιτισμός

Ένα έργο επαναστατικό για… αυτοκράτορες (και όχι μόνο)

To βαθιά κοινωνικό έργο του Αλεξάντερ Ζελντίν με τίτλο «Beyond Caring», με αναφορά στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα, ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων.

Η πρεμιέρα γίνεται το Σάββατο και η παράσταση θα ανέβει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και, από την ερχόμενη εβδομάδα, κάθε Πέμπτη έως Κυριακή του Φεβρουαρίου, στο Καμπέρειο θέατρο. Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Αρίστη Τσέλου και παίζουν αλφαβητικά οι Μαρία Γιαννάκη, Δημήτρης Λουιζίδης, Θανάσης Μιχαηλίδης, Άννια Μπούτνιοκ και Ντόνα Πετροπούλου.
Στην επίσημη συνέντευξη τύπου για την παράσταση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης αναφέρθηκε στο κοινωνικό περιεχόμενο του έργου, που αναδεικνύει τον τρόπο που διαμορφώνονται οι κοινωνικές σχέσεις στον σύγχρονο κόσμο. «Θα μας κάνει να αναλογιστούμε κατά πόσο και αν τελικά μπορούμε πλέον να επικοινωνούμε μεταξύ μας στις αποκαλούμενες σύγχρονες κοινωνίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με ένα από τα πλέον κοινωνικά έργα πάνω στις εργασιακές σχέσεις, που γράφτηκε πριν από 131 χρόνια περίπου, τους «Υφαντές» του Χάουπτμαν, παραλλήλισε το έργο του Ζελντίν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΙ και μεταφραστής του έργου Τάσος Αγγελόπουλος. «Το διαφορετικό λοιπόν από τους μακρινούς “Yφαντές” είναι πια η αδυναμία μας για συλλογική δράση, γιατί σε έναν κόσμο, που αποτελείται από μονάδες ανθρώπους, όπως ο σημερινός, η έκρηξη δεν μπορεί πια να είναι επανάσταση, αλλά μόνο ατομική. Μία στιγμή ζωής σ’ έναν καθημερινό όμοιο απάνθρωπο χρόνο και η επιστροφή σε αυτόν τον χρόνο είναι ακόμα πιο τραγική από τότε, γιατί τώρα πια δε διαφαίνεται καμία ελπίδα. Μετά την πρεμιέρα των “Υφαντών” το 1894, ο τότε Κάιζερ ακύρωσε το θεωρείο του στο θέατρο, γιατί του φάνηκε πάρα πολύ επαναστατικό, πάρα πολύ ανατρεπτικό, το θέμα. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει άραγε σήμερα κάποιο είδος θεάτρου, κάποιο θεατρικό έργο, που θα μπορούσε να κάνει τον “ντόπιο Κάιζερ” να ακυρώσει το θεωρείο του, να αισθανθεί άβολα. Θα σας προσκαλέσω να βρούμε όλοι μαζί την απάντηση», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος.
Στην «ανοιχτότητα» της διοίκησης και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΔΗΠΕΘΙ, που εμπιστεύτηκαν μια νέα καλλιτέχνιδα, αλλά και στο έντονο κοινωνικό προβληματισμό και πολιτικό περιεχόμενο του έργου, αναφέρθηκε η σκηνοθέτιδα. «Στέκομαι σε αυτά τα δύο σημεία, που φαίνεται να σχετίζονται με ένα όραμα. Και εμένα αυτό πάντα με συγκινεί και με κάνει να θέλω να δημιουργώ και να υπάρχω μέσα σε αυτές τις συνθήκες», σημείωσε χαρακτηριστικά, λίγο πριν παρουσιάσει τους συντελεστές.
Η σκηνογραφία της παράσταση είναι της Μαρίνας Κωνσταντινίδου, την κίνηση έχει επιμεληθεί η Ελεονώρα Ηλία, τη μουσική η Κάκια Γκουδίνα, τους φωτισμούς η Δήμητρα Αλουτζανίδου, την ενδυματολογική επιμέλεια η Αφροδίτη Μήτση, τα βίντεο-φωτογραφίες ο Κωστής Εμμανουηλίδης, Βοηθός σκηνοθέτη η Χριστίνα Τζιάλλα, βοηθός σκηνογράφου η Ζωή Πάπαρη. Στη δραματουργία βοήθησε η Έρι Κύργια.
Γενική είσοδος 10 ευρώ, εκπτωτικό (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65, τριτέκνων – πολυτέκνων) 7 ευρώ, ομαδικό εισιτήριο (10 εισιτήρια και άνω) 5 ευρώ, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, ΑμεΑ (οι συνοδοί ΑμεΑ δεν πληρώνουν) και σπουδαστές δραματικών σχολών και μέλη του ΣΕΗ 3 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για το “Beyond Caring”

Γιολάντα Καπέρδα – Το σωματικό θέατρο, το θέατρο της επινόησης και ο αυτοσχεδιασμός είναι τα βασικά μας εργαλεία

Γεωργία Σκοπούλη

Masterclass με τον Ivan Vyrypaev από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων