Πολιτισμός

Η «Σκοτεινή Πέτρα» έχει να πει πολλά ακόμη

Νέες προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν, με την επανάληψη της περσινής παραγωγής του Θεάτρου Έκφραση «Σκοτεινή Πέτρα», οι συντελεστές της παράστασης και κυρίως οι ερμηνευτές της Θανάσης Λανάρης και Γιάννης Κράβαρης.

Για τις προκλήσεις αυτές, αλλά και όσα θέλουν να πετύχουν μέσα από τις ερμηνείες τους, μίλησαν στον Η.Α. με αφορμή τον νέο κύκλο παραστάσεων, που ξεκίνησε την Παρασκευή. «Μια παράσταση που περνά τόσα κοινωνικά μηνύματα, δεν μπορούσαμε παρά να την ανεβάσουμε ξανά», τονίζει ο Θανάσης Λανάρης, μιλώντας για το έργο του Αλμπέρτο Κονεχέρο,που είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του Ραφαέλ Ροντρίγκεθ Ραπούν, φοιτητή – Μηχανικού Ορυκτών Πόρων, γραμματέα του Θιάσου La Barraca και συντρόφου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα τα τελευταία χρόνια της ζωής και των δύο τους.

Σκοτεινή πέτρα για δεύτερη χρονιά. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να ανεβάσετε ξανά αυτή την παράσταση;
Θ. Λανάρης: Η αλήθεια είναι ότι αισθανθήκαμε πως είναι μια παράσταση, που δεν έχει κλείσει ακόμη ο κύκλος της. Νιώθουμε ότι έχει ακόμη να πει και να δώσει πολλά, τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στον κόσμο, κι έτσι αποφασίσαμε την επανάληψή της.
Γ.Κράβαρης: Το σημαντικότερο κίνητρο για μένα ήταν ότι το έργο διηγείται μια ιστορία, που, αν και διαδραματίζεται στο παρελθόν, θίγει αρκετά σύγχρονα προβλήματα, και περνά πολλά κοινωνικά μηνύματα. Επίσης, θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία να το δουν κι όσοι θεατές ήθελαν, αλλά δεν πρόλαβαν την περσινή χρονιά.

Τι ευελπιστείτε δηλαδή να κερδίσετε μέσα από την επανάληψή της; Τι έχετε βάλει ως στόχο να πετύχετε;
Θ.Λ.: Ως στόχο έχουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το έργο στην ποιότητά του, γιατί πάντα σε μια παράσταση υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά και τους εαυτούς μας.
Γ.Κ.: Θα συμφωνήσω εξ ολοκλήρου με τον Θανάση, στόχος μας είναι η πρωτίστως η βελτίωση ημών, και κατ’ επέκταση της ίδιας της παράστασης.

Θέλω να μου μιλήσετε λίγο για τους χαρακτήρες που υποδύεστε και να μου τονίσετε ένα χαρακτηριστικό που σας ιντρίγκαρε μέσα σε αυτούς, καθώς κι ένα που το φοβηθήκατε πολύ, στην προσέγγισή τους.
Θ.Λ.: Υποδύομαι τον Σεμπαστιάν, έναν 17χρονο άντρα, ο οποίος είναι φύλακας στο κελί που βρίσκεται φυλακισμένος ο άλλος ρόλος. Αυτό που με έχει ιντριγκάρει, είναι ότι ο Σεμπαστιαν είναι ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας, ο οποίος εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου με περίτεχνο τρόπο, και αποδεικνύει περίτρανα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Αυτό που με φόβισε, είναι η δυσκολία του τρόπου σκέψης αλλά και αντίδρασης ενός νέου ανθρώπου, που βρίσκεται κάτω από τις συνθήκη του πολέμου.
Γ.Κ.: Έχω την χαρά να υποδύομαι τον Ράφαελ Ροντρίγκεζ Ραπούν, ένα πραγματικό – ιστορικό πρόσωπο, τον τελευταίο σύντροφο στη ζωή του Λόρκα. Αυτό που με φόβισε, ήταν να μπω στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου, που βρίσκεται τόσο κοντά στον θάνατο, ενώ εκείνο που με ιντρίγκαρε, ήταν το ότι ένας αφανής σκονισμένος άνθρωπος έκανε κάτι τόσο σπουδαίο, το να διασώσει δηλαδή μεγάλο μέρος του έργου του Λόρκα.

Το έργο διαπερνούν πανανθρώπινες αξίες αλλά και ποικίλα κοινωνικά μηνύματα. Εσείς ποιο είναι αυτό που ως επιλέξατε να φωτίσετε περισσότερο μέσα από την ερμηνεία σας;
Θ.Λ.: Αυτό που εμένα προσωπικά με έχει αγγίξει περισσότερο και περνάει μέσα από την ερμηνεία μου, είναι η δύναμη της ανθρώπινης επικοινωνίας , η οποία, μπορεί να ανθήσει και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, όσο, φυσικά, δεν ξεχνάμε να είμαστε άνθρωποι.
Γ.Κ.: Αυτό που έχω επιλέξει να φωτίσω πιο πολύ, μιλώντας για τον ήρωά μου, είναι η ευγένεια και η καλοσύνη της ψυχής του, που πιστεύω πως αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου προς μίμηση.

Φεύγοντας ο θεατής από αυτή την παράσταση, τι θα ήθελες να κρατήσει;
Θ.Λ.: Θα ήθελα οι θεατές να νιώσουν το πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η ενσυναίσθηση.
Γ.Κ.: Οι θεατές θα ήθελα να αποκομίσουν ότι στο κέντρο των πάντων βρίσκεται ο άνθρωπος και μόνο.

Info

Η«Σκοτεινή Πέτρα» παρουσιάζεται στη νέα αίθουσα του Θεάτρου Έκφραση (Β’ σκηνή, κάτω χώρος, Αραβαντινού 14), κάθε Σάββατο στις 9.30 το βράδυ και κάθε Κυριακή στις 7 το απόγευμα μέχρι τις 31 Μαρτίου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 8 ευρώ στην προπώληση (ταμείο θεάτρου, viva και Sherlock coffee maker) και 10 ευρώ στο ταμείο. Τηλέφωνα κρατήσεων 2651554505 και 6907500710.

Σχετικά άρθρα

Τελευταίες δύο παραστάσεις για τη «Σκοτεινή πέτρα»

Η «Σκοτεινή πέτρα» ξανά στην Έκφραση

Η «Σκοτεινή πέτρα» ξανά στην Έκφραση