Πολιτισμός

Η «Σκοτεινή πέτρα» ξανά στην Έκφραση

Για δεύτερη χρονιά και για έναν νέο κύκλο παραστάσεων επιστρέφει στο Θέατρο Έκφραση η «Σκοτεινή πέτρα», το έργο – ορόσημο για το ισπανικό θέατρο του Αλμπέρτο Κονεχέρο με αναφορά στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Χρήστου και αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά, που η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάζεται στην Ελλάδα.
Δωμάτιο στρατιωτικού νοσοκομείο στο Σανταντέρ (Βόρεια Ισπανία). Δύο άντρες που δεν γνωρίζονται είναι υποχρεωμένοι να περάσουν μαζί τις τρομερές ώρες μιας αντίστροφης μέτρησης, που μπορεί να τελειώσει με τον θάνατο του ενός από τους δύο τα ξημερώματα. Ένα μυστικό τυλιγμένο με τύψεις κι ένα όνομα που αντηχεί στους τοίχους του δωματίου: Φεδερίκο. Μένει μόνο να παραδοθούν κάποια χειρόγραφα για να σωθούν, σαν μια τελευταία χειρονομία αγάπης…
Το έργο του Αλμπέρτο Κονεχέρο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του Ραφαέλ Ροντρίγκεθ Ραπούν, φοιτητή – Μηχανικού Ορυκτών Πόρων, γραμματέα του Θιάσου La Barraca και συντρόφου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα τα τελευταία χρόνια της ζωής και των δύο τους.
Η «Σκοτεινή πέτρα», η οποία έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ceres 2015, είναι ένα ζωντανό έργο για τη μνήμη ως χώρο δικαιοσύνης αλλά και για την ανάγκη της λύτρωσης. Ένα κείμενο στο οποίο ενώνονται η δραματική ένταση και ο ποιητικός παλμός, για να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πολιτογράφηση του πρόσφατου παρελθόντος της Ευρώπης και τη μοίρα των λησμονημένων στα γρανάζια της Ιστορίας.
Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Θανάσης Λανάρης και ο Γιάννης Κράβαρης, ενώ ακούγεται, ως φωνή του Λόρκα ο Κώστας Λεοντάρης. Θα υπάρχει ζωντανή μουσική επί σκηνής με τον Μιχαήλ Παππά. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιάννης Κράβαρης, η μουσική είναι της Μίνας Παππά.
Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου στη νέα αίθουσα του Θεάτρου Έκφραση (Β’ σκηνή, κάτω χώρος, Αραβαντινού 14), με ώρα έναρξης τις 9.30 το βράδυ. Παραστάσεις θα δίνονται κάθε Σάββατο στις 9.30 το βράδυ και κάθε Κυριακή στις 7 το απόγευμα μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 8 ευρώ στην προπώληση (ταμείο θεάτρου, viva και Sherlock coffee maker) και 10 ευρώ στο ταμείο. Τηλέφωνα κρατήσεων 2651554505 και 6907500710.

Σχετικά άρθρα

«Ο Μικρός Πρίγκιπας»… συναντά το αξιαγάπητο «Μαύρο ψαράκι»

Ζ. Ρούμπος: «Δεν κάνω κωμωδία, απλά και μόνο για να προκαλέσω»

Σέβη Ευθυμίου

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» με τον Δ. Βερύκιο