Πολιτισμός

«Λογοτεχνικές Γέφυρες» με αφιέρωμα στην ποίηση

Αφιερωμένη στην ποίηση είναι η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση της δράσης «Λογοτεχνικές Γέφυρες», που διοργανώνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.

Δυο νέες ποιήτριες, η Μυρσίνη Γκανά και η Κωστούλα Μάκη, και δύο νέοι ποιητές, ο Χρήστος-Αρμάντο Γκέζος και ο Θωμάς Ιωάννου, συναντώνται και ανταλλάσσουν ποιήματα και απόψεις, σε μια εκδήλωση με τίτλο «Πιγκ-Πογκ», την οποία θα προλογίσει και θα συντονίσει ο δρ. Νεοελληνικής λογοτεχνίας Κώστας Καραβίδας.
Η νέα σημαντική εκδήλωση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, γίνεται την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Μουσικό Καφενείο «Γυαλί Καφενέ», μια μόλις ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.
Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο