Πολιτισμός

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων- Ένα δίμηνο γεμάτο καλό θέατρο

Την προσπάθειά του για ένα θέατρο ανοικτό σε όλους συνεχίζει και το 2019 το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, αναδεικνύοντας την τέχνη με συνεργασίες, σημαντικούς καλλιτέχνες, έμφαση στην εκπαίδευση, εξωστρέφεια και ταυτόχρονα εστίαση σε ευαίσθητα θέματα, αλλά και ξεχωριστές δράσεις.

«Για το επόμενο δίμηνο προχωρούμε σε σημαντικές συνεργασίες, αλλά και σε δικές μας παραγωγές, συνεχίζοντας να “χτίζουμε” τη δική μας ταυτότητα, δημιουργώντας μια νέα παράδοση. Μετά από μια περίοδο δύσκολη, με καλή οικονομική διαχείριση και ποιοτικές καλλιτεχνικές επιλογές, το ΔΗΠΕΘΕ βρήκε ξανά τον βηματισμό του, όντας πια ένα από τα πιο αναγνωρισμένα από την πολιτεία ΔΗΠΕΘΕ της χώρας», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρός του Αλέκα Βακαλοπούλου.
Για τον Μάρτιο, το ΔΗΠΕΘΕ φιλοξενεί δυο σπουδαίες παραστάσεις. Για τρεις βραδιές ανεβαίνει στο Καμπέρειο Θέατρο το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Αρίστος», με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», που μεταφέρθηκε στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου. Ο «Αρίστος», στον οποίο πρωταγωνιστούν οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Χριστοδούλου, θα παίζεται στο Καμπέρειο Θέατρο σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στις 9 το βράδυ και την Κυριακή στις 7 το απόγευμα.
Η δεύτερη παράσταση είναι οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, που δίνει συνέχεια στην σημαντική συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ με το Θέατρο Τέχνης, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 με τη «Μήδεια». Η παράσταση, στην οποία παίζουν οι Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου και Μαριάννα Κάλμπαρη, ανεβαίνει την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 9.15 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.

«Λογοτεχνικές Γέφυρες» με νέους ποιητές

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο πλαίσιο της δράσης του «Λογοτεχνικές Γέφυρες» προσκαλεί το κοινό στην τρίτη, κατά σειρά, εκδήλωση, αφιερωμένη στην ποίηση, με τίτλο «Πιγκ-Πογκ». Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσικό Καφενείο «Γυαλί Καφενέ», την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.
Δυο νέες ποιήτριες, οι Μυρσίνη Γκανά και Κωστούλα Μάκη, και δύο νέοι ποιητές, οι Χρήστος-Αρμάντο Γκέζος και Θωμάς Ιωάννου, συναντώνται και ανταλλάσουν ποιήματα και απόψεις. Προλογίζει και συντονίζει ο δρ. Νεοελληνικής λογοτεχνίας Κώστας Καραβίδας.

«Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων»

Μέσα στον Μάρτιο, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα ανεβάσει και μια δική του παραγωγή
Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, η Πειραματική Σκηνή του θα παρουσιάσει το Σάββατο 23 Μαρτίου, στο Καμπέρειο Θέατρο, το νέο νεοελληνικό έργο «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων» της Ελένης Ευθυμίου και της Σοφίας Ευτυχιάδου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.
Πρόκειται για μια παραγγελία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που στηρίζει, με αυτόν τον τρόπο, την παραγωγή νέων νεοελληνικών κειμένων, αναδεικνύοντας νέες συγγραφικές φωνές, συμμετέχοντας ενεργά στον εμπλουτισμό και την εξέλιξη της νεοελληνικής δραματουργίας στη χώρα μας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην υπόθεση νεοελληνικό έργο. Το «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων» είναι ένα έργο φόρος τιμής στη μητρότητα και το μυστήριο της ζωής. Τρεις γυναίκες. Τρεις διαφορετικές γενιές. Που τις ενώνει ένας ομφάλιος λώρος. Μια παράσταση για τη ζωή, που «συμβαίνει όταν άλλα προγραμμάτιζες εσύ», για την προσμονή, τον φόβο ή και την άρνηση της μητρότητας.
Παίζουν οι Ελένη Δημοπούλου, Χαρά Ζησιμάτου και Σοφία Μπλέτσου.

Συνεργασία με το ΚΘΒΕ

Από τις αρχές Απριλίου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων προχωρά και σε μια συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που, για πρώτη φορά, πραγματοποιεί παραστάσεις στα Γιάννενα, παρουσιάζοντας σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ τη νέα του παραγωγή «Ο Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου.
Ο «Ελέφας» αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο δείγμα θεατρικής γραφής στο νεοελληνικό θέατρο, καθώς συνδυάζει τη θεματική της ζοφερής βαρβαρότητας των ανθρώπινων σχέσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο με μια εξαιρετικά τολμηρή πρόταση διαχείρισης της ελληνικής γλώσσας. Το τοπικό ιδίωμα –που μπορεί να παραπέμπει στη Θεσσαλία, τη Ρούμελη ή την Ήπειρο– συνδυάζεται με την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας ως σύμπτωμα μιας νεοελληνικής παθογένειας.

Η πόλη μας στη σκηνή

Τέλος, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη δράση «Η πόλη μας στη σκηνή». Στο πλαίσιο αυτό, «υιοθετεί» και χρηματοδοτεί για μια ακόμη χρονιά, επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων, παραχωρώντας τους το Καμπέρειο Θέατρο. Και φέτος, οι τοπικές επαγγελματικές θεατρικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους και για τον λόγο αυτό καλούνται όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο