Πολιτισμός

Ο «Φεγγίτης» για δύο παραστάσεις στα Γιάννενα

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στο θέατρο Εμπορικόν στην Αθήνα, το πολυβραβευμένο έργο «Φεγγίτης» (Skylight) του βρετανού συγγραφέα και σκηνοθέτη David Hare, θα ανέβει για δυο παραστάσεις στα Γιάννενα, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 9.15 το βράδυ, στην αίθουσα «Βας. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και τη μετάφραση η Μιρέλλα Παπαοικονόμου. Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Καταλειφός, η Λουκία Μιχαλοπούλου και ο Μιχάλης Πανάδης.
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ στο Λονδίνο, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Τομ Σάρτζεντ εμφανίζεται απρόσμενα στο διαμέρισμα της Κίρα Χόλις, τρία χρόνια μετά το τέλος της ερωτικής σχέσης τους.
Ο Τομ είναι ένας εύπορος ιδιοκτήτης χώρων εστίασης, που έχει χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του και επιδιώκει την επανασύνδεση με την πρώην σύντροφό του Κίρα, η οποία έχει γυρίσει σελίδα στη ζωή της και πλέον εργάζεται ως δασκάλα σε ένα σχολείο στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Λονδίνου.
Οι δυο τους, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, παρά τις διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες τους, την αντίληψή τους για τη ζωή και τα προβλήματα του παρελθόντος, θα επιχειρήσουν να επανεξετάσουν τη σχέση τους, για να διαπιστώσουν, αν η παλιά φλόγα ανάμεσά τους, μπορεί να αναζωπυρωθεί. Θα μπορέσει όμως ο Τομ να αποδεχθεί την «καινούρια» Κίρα και θα ενδώσει τελικά εκείνη σε ένα τρόπο ζωής και σε μια κοσμοθεωρία που μέχρι πρότινος είχε απορρίψει;
Ο «Φεγγίτης» διερευνά και διαπραγματεύεται εύστοχα αλλά και με χιούμορ, το κατά πόσο μία σχέση αγάπης θα μπορούσε να υφίσταται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές κοσμοθεωρίες και συμπεριφορές. Τόσο η ιδεαλίστρια Κίρα, όσο και ο πραγματιστής Τομ είναι εμφανές ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον, κάτι που πρώτος απ’ όλους διακρίνει ο νεαρός Έντουαρντ -ο γιός του Τομ- που επισκέπτεται την Κίρα, προσπαθώντας να την πείσει να γυρίσει κοντά στον πατέρα του.
Ο «Φεγγίτης» (Skylight) έχει ανέβει πρώτη φορά στο Λονδίνο από το Εθνικό Θέατρο (1995) και αργότερα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο West End και στο Broadway, ενώ έχει κερδίσει τα βραβεία Tony «Καλύτερης Παράστασης» (2015) και Olivier «Καλύτερου Έργου» (1996). Το «Skylight» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Εξαρχείων, σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, με τον τίτλο «Γυάλινος ουρανός» (1996-1997).
Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ το κανονικό και 12 ευρώ το μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων και ΑμεΑ). Προπώληση στο Public, στο ταμείο του Πνευματικού Κέντρου, στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης, Κουμπλομάτης και Χάρτεξ, καθώς και ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-pantheon/feggitis/.

Σχετικά άρθρα

Κάθε μέρα τρεις ταινίες στο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου

Τα Γιάννενα αποκτούν θερινό σινεμά με το όνομα του Θ. Αγγελόπουλου

«Μεγάλοι Ερμηνευτές» με Κώστα Χατζή