Πολιτισμός

Γ. Κούλα: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες»

Ιστορίες που ξεκινούν και τελειώνουν με το Α. Ιστορίες που πραγματεύονται την Απουσία και την Αγάπη. Ιστορίες ντυμένες με μουσικές, σε μια αναγεννησιακή ατμόσφαιρα του παλαιού. Αυτές τις ιστορίες θα μας αφηγηθεί η Γιάννα Κούλα και θα τις ντύσει με μουσική ο Δημήτρης Καραγεώργος.

«Η Απουσία και η Αγάπη. Δύο έννοιες με τεράστιο φάσμα. Τρομερές. Που τις συναντούμε και μαζί και χώρια. Σύγχρονες ιστορίες και παραμύθια, τόσο για μεγάλους, που μπορούν όμως να τις ακούσουν και παιδιά, με κοινή συνισταμένη αυτές τις έννοιες. Με διαφορετικούς, όμως, δρόμους και τρόπους έκφρασης, που τις ενώνει η μουσική», σημειώνει η Γ. Κούλα
Μια καλοδουλεμένη παράσταση, που ετοιμάζεται καιρό, καθώς, όπως αναφέρει, η ιδέα αυτής της ιδιαίτερης παράστασης γεννήθηκε τον Νοέμβρη, από μια προσωπική καλλιτεχνική ανάγκη για επικοινωνία. «Η συνάντηση αυτή -καλύτερα -κι όχι παράσταση, γιατί αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε. Να δημιουργήσουμε μια αμοιβαία σχέση με τους ανθρώπους που είναι κάτω. Να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, χωρίς να υπάρχει αυτή η απόσταση της θεατρικής σκηνής, γι’ αυτό άλλωστε επιλέξαμε και το συγκεκριμένο μέρος», προσθέτει.
Συμπρωταγωνιστής σε όλη αυτή την αφήγηση, η μουσική. «Πρόκειται για μια μουσική, που ερμηνεύει και αγκαλιάζει τις ιστορίες, σε προσωπική σύνθεση του Δημήτρη, που την έκανε διαβάζοντας και ακούγοντας τα κείμενα. Με τον Δημήτρη έχουμε κοινό παραστασιακό κώδικα. Το φοβερό είναι ότι όλη αυτή η μουσική παίζεται μέσα από ένα tablet, και εναρμονίζεται απόλυτα με το ύφος των ιστοριών», τονίζει.
Η διαλογή των κειμένων ήταν χρονοβόρα, καθώς και η μουσική επένδυσή τους, γι αυτό άλλωστε και η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. «Μας νοιάζει ιδιαίτερα ο τρόπος εκφοράς των ιστοριών. Γι αυτό κι αργήσαμε να καταλήξουμε. Ουσιαστικά θέλαμε να απαντήσουμε στο μεγάλο ερώτημα, γιατί μας αρέσει να λέμε ιστορίες. Γιατί όλοι είμαστε αφηγητές στην καθημερινότητά μας, κι όλοι μας είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γιατί είχε φτερΆ λοιπόν; «Πρόκειται για μια φράση από το κείμενο, που μας άρεσε ως τίτλος. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα φιλί με φτερά, που είναι κλεισμένο σε μια παλάμη. Καταφέρνει να πετάξει αλλά χάνεται, αλλά και πάλι είναι στο χέρι μας να το υποδεχτούμε και πάλι πίσω», εξηγεί.
Η παράσταση θα ανέβει σήμερα Τρίτη, αύριο Τετάρτη, την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 9.30 το βράδυ, στο καφέ – μπαρ Σκάλα, ενώ το καλοκαίρι ετοιμάζει τις βαλίτσες της και για άλλα μέρη τη Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα

Ένα αισιόδοξο έργο κόντρα στους φόβους της εποχής

«Οι Μύγες» των εφήβων του Αφηγηματικού Νου: Σαν ένα ψέλλισμα

Στήριξη ακούν και στήριξη δε βλέπουν

Γιάννης Τσέπας