Αίθουσα ΣύνταξηςΠολιτισμός

«Η μάνα» στις προβολές της Εξαύδα

Με τη δραματική ταινία «Η μάνα» (Mother, Σοβιετική Ένωση, 1926, 89’) του Βσέβολοντ Πουντόβκιν συνεχίζεται το αφιέρωμα στη μητρότητα, στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Εξαύδα»

Πρόκειται για τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του πασίγνωστου πολιτικοκοινωνικού λογοτεχνικού έργου του Μαξίμ Γκόρκι, που τον καθιέρωσε σαν μεγάλο κλασικό σύγχρονο ρώσο συγγραφέα.
Στο μυθιστόρημα «Η μάνα», που γράφτηκε το 1906, ο κορυφαίος σοβιετικός συγγραφέας απεικονίζει για πρώτη φορά στη λογοτεχνία την πάλη του επαναστατικού προλεταριάτου για τον σοσιαλισμό, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος της εργατικής τάξης και τη γέννηση του νέου ανθρώπου μέσα σ’ αυτόν τον αγώνα. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα στη Ρωσία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του κράτους και των επαναστατών. Ο χαρακτήρας της μάνας γίνεται το ανυποψίαστο εργαλείο για τη σύλληψη του επαναστάτη γιου της και με αυτό τον τρόπο γίνεται μέλος του εργατικού κινήματος, έχοντας ως στόχο την απόδρασή του.
«Η μάνα» θα προβληθεί την Κυριακή 7 και τη Δευτέρα 8 Απριλίου στο θεατράκι της «Εξαύδα» (Κουντουριώτου 31) με ώρα έναρξης στις 8.15 το βράδυ. Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Το δωμάτιο» (Room, 2015) του Λένι Ειμπραχμσον την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Απριλίου, «Η ατιμασμένη» (Two women, 1960) του Βιτόριο Ντε Σίκα την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Απριλίου και «Μητέρα (Mother, 2009) του Μπόνγκ Τζουν-Χο την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Απριλίου.