ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Τρία βραβεία για το «Black Birthday» στο Φεστιβάλ Καρδίτσας

Με σημαντικές διακρίσεις συνοδεύτηκε η συμμετοχή της Καλλιτεχνικής Σκηνής Ηπείρου «Σύνθεση» στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα.

Η πρόσφατη παραγωγή της ομάδας, η μαύρη κωμωδία «Black Birthday», επέστρεψε με τρία βραβεία, αποσπώντας το Βραβείο Κοινού (με ποσοστό 94,04%), το Βραβείο Πρωτότυπης Παράστασης και το 2ο Βραβείο Εικαστικού Συνόλου
Το «Black Birthday», που έγραψε ο Κώστας Σταύρου, παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2023 σε πανελλήνια πρώτη από τη «Σύνθεση» στα Γιάννενα. Στη συνέχεια η παράσταση περιόδευσε με τεράστια επιτυχία σε Άρτα, Θεσπρωτικό, Παραμυθιά, Ζίτσα και δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Δωδώνης, Ζίτσας και Ζηρού. Τον Μάρτιο του 2024 παρουσιάστηκε για μια ακόμα φορά στα Γιάννενα με όλα τα έσοδα να διατίθενται στο «Χαμόγελο του παιδιού». Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συμμετείχαν ο Γιάννης Χουλιάρας και ο Δημήτρης Κατσάνος, ο οποίος έκανε και τη σκηνοθεσία.
Στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου συμμετείχαν 19 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Οκτώ από αυτές προκρίθηκαν στην τελική φάση, που διεξήχθη κατά το διάστημα 14 με 23 Μαρτίου, με τη «Σύνθεση» και τo Θεατρικό Εργαστήρι Πάτρας να κατακτούν τα περισσότερα βραβεία (από τρία η κάθε ομάδα). Το Φεστιβάλ Καρδίτσας, το οποίο παραδοσιακά διεξάγεται κάθε Μάρτιο, αποτελεί τον παλιότερο διαγωνιστικό θεσμό στον χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου και χαίρει μεγάλης αναγνώρισης μεταξύ των θεατρικών ομάδων όλης της χώρας. Από φέτος, τα βραβεία που απονέμονται, είναι βραβεία συνόλων, καθώς έχουν καταργηθεί οι ατομικές κατηγορίες σε μια προσπάθεια από τους διοργανωτές να βραβεύεται η συλλογική προσπάθεια και όχι μεμονωμένα άτομα, ώστε να τονιστεί ο χαρακτήρας του θεάτρου ως πεδίο καλλιτεχνικής συνάντησης και ανταλλαγής καλλιτεχνικών ιδεών και όχι ως ανταγωνιστική διαδικασία.
Η «Σύνθεση» ευχαριστεί το κοινό της πόλης της Καρδίτσας, την οργανωτική και την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, και συγχαίρει όλες τις ομάδες που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή του ερασιτεχνικού θεάτρου.

Σχετικά άρθρα

Η «Σύνθεση» φέρνει τον Eugenio Barba στα Γιάννενα

«Η Μητέρα του σκύλου» από τη «Σύνθεση»

«Miss Julia» του Στρίντμπεργκ από τη «Σύνθεση»