ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Σχέσεις στοργής» στις προβολές της Εξαύδα

Με ένα αφιέρωμα πέντε ταινιών στη «Μητρότητα» επανέρχονται οι κινηματογραφικές προβολές του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Εξαύδα».

Η αρχή θα γίνει με τις «Σχέσεις στοργής» (Terms of endearment, 1983) του Τζέιμς Λ. Μπρουκς, μια τρυφερή συγκινητική ταινία, με τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν, τον Τζακ Νίκολσον, την Ντέμπορα Γουίνγκερ και τον Ντάνι ντε Βίτο.
Η υπόθεση του έργου επικεντρώνεται στην πολύπλοκη και πολυκύμαντη εξέλιξη της σχέσης μιας εκκεντρικής μητέρας με την κόρη της. Η Έμα είναι μια κοπέλα, που προσπαθεί να αποδείξει στον εαυτό της και στους άλλους ότι δεν είναι απλώς το κορίτσι της μαμάς. Όμως η μητέρα της πιστεύει πώς μονάχα αν εκείνη έχει τον απόλυτο έλεγχο, μπορεί η κόρη της να βρει την ευτυχία. Η νέα κάνει την επανάστασή της και παντρεύεται κάποιον, που η μητέρα της δεν εγκρίνει, και κάνει δυο παιδιά μαζί του. Όμως ο γάμος αυτός δεν είναι ο ιδανικός, ο σύζυγός της έχει ερωμένη. Όταν η Έμα αρρωσταίνει με καρκίνο, αποφασίζει να αναθέσει την κηδεμονία των παιδιών της στη μητέρα της, μετά τον θάνατό της.
Πρόκειται για μία βαθιά ανθρώπινη ταινία, που παρακολουθεί την περίπλοκη σχέση ανάμεσα σε μία μητέρα και την κόρη της για μία περίοδο 30 χρόνων, μία σχέση που γεννά ανάμεικτα συναισθήματα και ακροβατεί ανάμεσα στη θύελλα και την τρυφερότητα.
Η ταινία «Σχέσεις στοργής» βασίστηκε στην ομώνυμη νουβέλα του Λάρυ Μακ Μέρθρι, του 1975, ενώ την κινηματογραφική μεταφορά υπογράφει ο Τζειμς Λ. Μπρουκς και τη μουσική επιμέλεια ο Μαικλ Γκορ
Η ταινία «Σχέσεις στοργής» βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες στις 23 Νοεμβρίου 1983 και έσπασε τα ταμεία, απέσπασε έντεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά πέντε βραβεία, μεταξύ των οποίων «Α’ Γυναικείου Ρόλου» για την Σίρλευ Μακ Λέιν και «Β’ Ανδρικού Ρόλου» για τον Τζακ Νίκολσον.
Οι «Σχέσεις Στοργής» θα προβληθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου στο θεατράκι της «Εξαύδα» (Κουντουριώτου 31) με ώρα έναρξης στις 8.15 το βράδυ. Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Η μάνα» (Mother, 1926) του Βσέβολοντ Πουντόβκιν την Κυριακή 7 και τη Δευτέρα 8 Απριλίου, «Το δωμάτιο» (Room, 2015) του Λένι Ειμπραχμσον την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Απριλίου, «Η ατιμασμένη» (Two women, 1960) του Βιτόριο Ντε Σίκα την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Απριλίου και «Μητέρα (Mother, 2009) του Μπόνγκ Τζουν-Χο την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Απριλίου.