ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Μια έκθεση ζωγραφικής, που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις

Οι αγαπημένες μνήμες των παιδικών μας χρόνων, με γλυπτικές φόρμες που παραπέμπουν σε γνώριμα αντικείμενα – σημεία αναφοράς, είναι το θέμα που πραγματεύεται η νέα έκθεση του Στάθη Αλεξόπουλου στην γκαλερί Τεχνοχώρος στα Γιάννενα, που εγκαινιάζεται στις 13 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ.

Με αφετηρία οικείες μορφές, που προέρχονται από το παιδικό παιχνίδι αλλά και σχήματα/έννοιες όπως η καρδιά και το άπειρο, ο καλλιτέχνης δομεί ένα πολύχρωμο περιβάλλον, μέσα στο οποίο ενεργοποιείται η φαντασία και καταργούνται τα όρια.
Η χαρακτηριστική γλυπτική του Αλεξόπουλου, στην οποία αναγνωρίσιμες φόρμες καλύπτονται με «λωρίδες» εν είδει επιδέσμου, δημιουργώντας δεσίματα, και στην συνέχεια χρωματίζονται με έντονους και καθαρούς τόνους του μπλε, του φούξια, του πράσινου κ.ο.κ., αποσκοπεί σε νέους τρόπους θέασης του οικείου.
Στη νέα του έκθεση, ο καλλιτέχνης προσκαλεί τον θεατή να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του εαυτό και να ανακαλύψει το παιδί που έχει μέσα του. Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης «Τοποθετώντας τα έργα στον εκθεσιακό χώρο, δημιουργείται ένα περιβάλλον, που παραπέμπει όχι τόσο σε παιδικό δωμάτιο, αλλά σε έναν υπερβατικό χώρο, που τα αντικείμενα του πόθου των νεανικών μας χρόνων, αποκτούν εμβληματικές διαστάσεις και ανακαλούν στην μνήμη μας πρωτόλεια συναισθήματα και αξίες. Στον ονειρικό αυτό χώρο μπορούμε να περιηγηθούμε και να περιεργαστούμε τις πρώτες μας επιθυμίες, απαλλαγμένοι από τα ενοχικά συμπλέγματα που μας δημιουργεί ο χρόνος. Με τον τρόπο αυτό, η γκαλερί μετατρέπεται σε ένα δωμάτιο απόδρασης από την πραγματικότητα και αναζήτησης ενός άλλου εαυτού, πιο ευαίσθητου και αθώου όπου το παιχνίδι αποτελεί την μόνη και κύρια ανάγκη».
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 13 έως τις 29 Φεβρουαρίου. Η Γκαλερί Τεχνοχώρος βρίσκεται στην οδό Ζυγομάλλη 16 και οι ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Σχετικά άρθρα

«Αναδρομή» του Κώστα Ντιού στην γκαλερί «Τεχνοχώρος»

Ηπειρωτικός Αγών

Έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Λούκα

Ηπειρωτικός Αγών

«Μονοπάτια της ψυχής» του Θεόδωρου Γκόλα