ΠολιτισμόςΒιβλίο

Επιστροφή στη ρουτίνα με βιβλιοταξίδια

Η επιστροφή στη ρουτίνα και στην καθημερινότητά μας μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν συνδυάζεται από βιβλιοταξίδια σε όμορφους κόσμους. Προτείνει η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη.
Οι Καθαροί
Φραντζέσκα Μάνγγελ

Εκδόσεις Μίνωας

Πώς θα ήταν ο κόσμος εάν μια κοινωνία χώριζε τους «άρτιους» από τους «ελαττωματικούς»; Η συγγραφέας Φραντζέσκα Μάνγγελ μας παρουσιάζει έναν τέτοιον κόσμο μέσα από το βιβλίο της «Οι Καθαροί» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο σχεδιασμός εξωφύλλου είναι του Ιάκωβου Ψαρίδη ενώ η επιμέλεια της Μάγδας Τσολάκου.

Σε μια κοινωνία όπου η ελευθερία εξαρτάται από την επίτευξη της φυσικής τελειότητας, μόνο οι Καθαροί πολίτες έχουν αυτό το δικαίωμα. Η Κλόι, μια ανθρωπολόγος που εργάζεται σε μια ερευνητική μονάδα, προσπαθεί να προστατεύσει την ανθρωπότητα, ακόμη και όταν η αξία της ανθρώπινης ζωής υποβαθμίζεται.

Μέσα σ’ αυτό το ολοκληρωτικό σκηνικό, ο πόλεμος εμφανίζεται ως μια διαρκής απειλή. Καθώς οι σειρήνες χτυπούν και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, οι ήρωες ωθούνται στα όριά τους. Η μόνη παρηγοριά της Κλόι στις πιο σκοτεινές στιγμές είναι η φίλη της Ντάρια. Ωστόσο, όταν η Ντάρια εξαφανίζεται, η Κλόι έχει ως αποστολή της να τη βρει, χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχουν. Έλλειψη ανθρώπινης βουλησης και ελευθερίας υπό το πρόσχημα ενός πολέμου, μιας κοινωνίας δίχως αρρώστιες και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, με πραγματικό στόχο την εξόντωση των αδύναμων και την κυριαρχία των Καθαρών.

Οι Καθαροί θα μπορούσαν να είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα του σήμερα. Θα μπορούσαν. Αν το πιο εφιαλτικό κομμάτι τους δεν είχε στιγματίσει την ανθρωπότητα έναν αιώνα πίσω.

Πρόκειται για ένα βιβλίο εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Μια συνταρακτική ιστορία επιβίωσης εν καιρώ πολέμου ενάντια στο πιο παρανοϊκό πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης με θάρρος και αγάπη. Σπαραγμός, πόνος, αδικία και συγκίνηση μέσα στη δυστοπία. Στο τέλος οι άνθρωποι θα επιλέξουν. Φως ή σκότος;

Το ρόδο της ερήμου
Χριστίνα Καλλιγιάννη

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

«Το ρόδο της ερήμου» είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως Χριστίνας Καλλιγιάννη. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Ο σχεδιασμός εξωφύλλου είναι της Δήμητρας Ζαμπούρα ενώ η επιμέλεια της Έλενας Παπαδοπούλου.

Μια διάσημη χορεύτρια με σκοτεινό παρελθόν, επιστρέφοντας στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει παλιούς γνωστούς και να κλείσει τις υποθέσεις του παρελθόντος της, έρχεται αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα μυστικά.

Ο νεαρός δικηγόρος Δημήτρης Καστριώτης αναλαμβάνει να διαχειριστεί την περιουσία της Ελεονόρας Ακάς. Ωστόσο η ζωή του αλλάζει δραματικά μέσα σε μια στιγμή, αναγκάζοντάς τον να επαναξιολογήσει όλα όσα γνώριζε και πίστευε μέχρι τότε.

Ένας θάνατος περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ιδίως όταν η αστυνομία βρίσκεται μπλεγμένη σε έναν ιστό από περίεργες υποθέσεις που πρέπει να ξετυλιχτούν, οδηγώντας τους τελικά στην καταδίωξη μιας μυστηριώδους ομάδας με μια αποστολή κάθε άλλο παρά συνηθισμένη.

Ποιος άραγε είναι ο ρόλος της Τζόρτζιας και της Αθηνάς; Θα καταφέρουν να γιατρέψουν τα σημάδια της ψυχής τους;

Τα μονοπάτια τριών ξεχωριστών αφηγήσεων συγκλίνουν και υπόσχονται απρόβλεπτες εκπλήξεις για τους κύριους χαρακτήρες τους, οι οποίοι θα συναντήσουν ανεξέλεγκτες ανατροπές του πεπρωμένου. Σε τελική ανάλυση, το τριαντάφυλλο της ερήμου έχει τον απόλυτο λόγο, ενώ η τιμωρία παραμένει χαραγμένη με μελάνι.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα όπου οι ζωντανές εικόνες και η σταδιακή αποκάλυψη περίπλοκων λεπτομερειών συμβάλλουν σε μια αριστοτεχνική αφήγηση. Οι πρωταγωνιστές τριών διασταυρούμενων ιστοριών αντιμετωπίζουν μια σειρά από απροσδόκητες εκπλήξεις, καθώς αντιμετωπίζουν ανατροπές της μοίρας πέρα ​​από τον έλεγχό τους. Οι χαρακτήρες είναι άτομα της διπλανής πόρτας με αδυναμίες και πάθη με τον καθένα τους να προσπαθεί να ξορκίσει και να συμφιλιωθεί με τους δαίμονές του.

Οι γονείς κάνουν τη διαφορά
Αλεξάνδρα Καππάτου

Εκδόσεις Μίνωας

 Το να είσαι γονιός δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο, ιδίως όταν είσαι νέος γονιός. Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος και ιδρύτρια του Ψυχοδιαγνωστικού και Συμβουλευτικού Κέντρου με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου μέσα από την αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου της «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά» δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που βασανίζουν τους γονείς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας. Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου είναι του Ιάκωβου Ψαρίδη και η επιμέλεια της Χριστίνας Τουτούνα.

Το βιβλίο πραγματεύεται τις απορίες, τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι γονείς από τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν παιδί. Με σαφή και προσιτή γλώσσα, η συγγραφέας εμβαθύνει και αξιολογεί κάθε πτυχή της ανατροφής ενός παιδιού, από τη σύλληψη έως την έναρξη της εφηβείας. Αυτός ο περιεκτικός οδηγός προσφέρει στους γονείς την ευκαιρία να ενημερώνονται για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν, όπως παιδί και σεξουαλικότητα, προβλήματα στον ύπνο, άρνηση, εφιάλτες, θηλασμός: οφέλη και συναισθήματα, προβλήματα συμπεριφοράς: επιθετικότητα, πείσμα, ψέμα, συναισθηματική νοημοσύνη: πού βοηθά, σχολικός εκφοβισμός και θυματοποίηση, διαζύγιο γονιών, δεύτερος γάμος: αντιδράσεις του παιδιού, μαθησιακές δυσκολίες, άγχος-φόβοι, κατάθλιψη κτλ. Με όπλα την αγάπη, τη λογική και την ευαισθησία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο/οδηγό που σκοπό έχει να βοηθήσει και να κατευθύνει τους αγχωμένους γονείς στη σύγχρονη εποχή κρίσεων (οικονομικών, ενεργειακών, πολιτικών και κοινωνικών), όπου κάθε γονιός καλείται να αντιμετωπίζει πολλαπλές σύνθετες προκλήσεις.

Σχετικά άρθρα

Σε αναζήτηση της επόμενης ανάγνωσης

Ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων από τρεις εκδοτικούς οίκους

Τρεις αναγνωστικές προτάσεις για τις… πρώτες Απόκριες